top of page
  • Observer

Waarom houden ze niet van mij?


President Lula vroeg aan zijn minister van Landbouw, Carlos Fávaro (foto), waarom de landbouwsector niet van hem houdt. De minister vertelde dit tijdens een interview, vorige maandag bij het TV-programma Roda Viva (TV Cultura).


Leiders van de landbouwsector en hun vertegenwoordigers in het Parlement stapelen een reeks irritaties op over Lula, sinds hij opnieuw president werd. De invasies van de landloze beweging MST, verbonden aan de arbeiderspartij PT, en diverse commentaren van de president, horen bij de voornaamste motieven van hun ontevredenheid. Leden van de regering deden pogingen om beide partijen nader tot elkaar te brengen, maar dat lukte niet. Gisteren werd de parlementaire onderzoekscommissie (CPI) MST geïnstalleerd. De commissie gaat de vele invasies van de landloze beweging onderzoeken.


De motieven


De landbouwsector stond op dezelfde lijn met de regering Bolsonaro en steunde zijn herverkiezing. De sector oordeelt dat Lula dat op vandaag deze verstandhouding met zijn tegenstrever niet "slikt", en dat hij zal proberen om een antwoord te geven via zijn regering. Bolsonaro won in de eerste ronde in 77 van de 100 rijkste landbouwregio's. De basis van de landbouwsector bezet 347 zetels in het Congres.


Die basis reageerde meteen nadat Lula wijzigingen doorvoerde in het ministerie van Landbouw. Het ministerie, o.l.v. Carlos Fávaro, verloor het "Sistema Nacional de Cadastro Ambiental Rural" (CAR), dat landregularisatieacties centraliseert bij het ministerie van Milieu, geleid door milieuactiviste Marina Silva (Rede). Twee andere organen in het belang van de sector - de "Companhia Nacional de Abastecimento" (Conab) en het "Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária" (Incra) - gingen naar het ministerie van Agrarische Ontwikkeling, geleid door minister Paulo Teixeira (PT).


Ook de vele invasies van de MST-beweging vergrootten de afstand tussen Lula en de sector. Ruralisten veroordelen de indringers en eisen dat de regering steviger ingrijpt om de illegale acties te stoppen. Die invasies leidden tot de oprichting van een CPI. De rapporteur van deze CPI is afgevaardigde Ricardo Salles, voorheen minister van Milieu onder Bolsonaro, en een fervente tegenstander van de PT.


Lula en een klein deel van zijn gevolg bij een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. João Pedro Stedile staat uiterst rechts.


Lula nam ook de leider van de MST, João Pedro Stedile, mee naar China, voor een ontmoeting met de Chinse leider Xi Jinping (foto). De aanwezigheid van Stedile gebeurde nadat hij een video publiceerde waarin hij meer invasies aankondigde. Een en ander viel niet in goede aarde bij de ruralisten.


Op 11 mei sprak Lula over de bekende landbouwbeurs Agrishow en zei dat "enkele fascisten uit São Paulo" de aanwezigheid van zijn Landbouwminister niet wensten. Ook die commentaar wekte erg veel ongenoegen op.


Vicepresident Geraldo Alckmin en andere ministers van de regering trokken op 13 mei naar de nationale beurs van de MST, net op het moment dat de vele invasies van de beweging erg veel irritatie opwekte bij de landbouwbasis in het Parlement. Afgevaardigde Evair de Melo, een van hun leiders, zei hierover: "Dat is de foto die we nodig hadden om de betrokkenheid van de regering bij de landinvasies van de MST te kunnen bewijzen".


Indien een president het echt nodig heeft om aan zijn minister te vragen waarom een bepaald deel van de maatschappij niet van hem houdt, roept dat ook andere vragen op. Onlangs kondigde hij aan dat hij nu voorrang wil geven aan de "interne agenda" van het land, het ritme van de buitenlandse reizen inkrimpend, wellicht een verstandig besluit.


Estadão


Foto's: Ricardo Stuckert/PR

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page