top of page
  • Observer

Waarom minister, waarom?

Dirceu03

Ex-minister José Dirceu, veroordeeld tot meer dan 30 jaren opsluiting, werd kort na middernacht vrijgelaten uit de strafinstelling Papuda, in de hoofdstad Brasília. Hij verbleef slechts 1 maand in die instelling. Dirceu kwam aan in het appartement van zijn familie omstreeks 1u50. Zijn advocaten verklaarden dat er nog geen beslissing genomen werd omtrent een verblijf in dat appartement, of elders. De ex-minister mag de hoofdstad verlaten indien hij dat wenst, en hoeft ook geen enkelband te dragen.

Gleisi Hoffmann, partijvoorzitster van de PT, gaf gisteren een toespraak in de Senaat waarin ze eerst en vooral uithaalde naar minister Edson Fachin die het habeas corpus verzoek van Lula’s verdediging doorverwees naar het voltallige hof, een zet waardoor de ex-president minstens nog tot ergens in augustus de gebeurtenissen in de cel zal moeten afwachten. Hoffmann herinnerde eraan dat Fachin, aangewezen voor een zetel in het STF door voormalige presidente Dilma Rousseff, een oude bekende is van haar, van de partij en van de sociale bewegingen: “Ik blijf me afvragen, waarom minister Fachin? U kent de sociale strijd, de strijd van het MST (landloze beweging), de verdediging van de democratische rechtsstaat, u streed aan onze zijde, gaf toespraken ten voordele van Dilma. Waarom ageert de minister nu op deze manier? Het volstaat om bij de PT te horen en u bent er tegen. Waarom minister Fachin?”

Gleisi01

Het tweede deel van haar speech ging over José Dirceu. Gleisi verwelkomde het nieuws dat de ex-minister in vrijheid gesteld werd door het 2de panel, alsmede de beslissing dat de huiszoeking in het functionele appartement van haar echtgenoot Paulo Bernardo (door de federale politie, in het kader van de Consist affaire waarbij hij beschuldigd wordt van fraude) ongeldig verklaard werd: “Vandaag kregen we ook goed nieuws van het hooggerechtshof. Kameraad José Dirceu wordt in vrijheid gesteld, hij die die gans zijn leven aankijkt tegen een calvarieberg. Ook hij streed tegen de arbitraire beslissingen van de gerechtelijke instanties, maar vandaag werd er rechtgesproken, een onbeperkte vrijlating. Welkom kameraad José Dirceu!”

In haar toespraak van 16 minuten werd met geen woord gerept over de vele miljoenen die de ex-minister achterover drukte en in zijn eigen zakken liet verdwijnen. Dat zijn immers zorgen voor later.

Foto: Reproductie TV O Globo - Antonio Cruz - Agência Brasil

#JoséDirceu #BraziliëNieuwsOnline #Consist #GleisiHoffmann #MST #Papuda #EdsonFachin #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page