top of page
  • Observer

Waarom niet Dilma?

Volta-Dilma

Mariliz Pereira Jorge, columniste bij de krant Folha de São Paulo, stelt zich de vraag: “Waarom niet Dilma? Waarom lanceert de PT haar niet als kandidate voor het presidentschap? Het zou de partij de kans geven om te bewijzen dat zij een leidster was die door het volk gekozen werd, eerlijk, bekwaam, strijdvaardig maar slachtoffer van een staatsgreep, zoals de militanten het graag voorstellen”. Brazilië Nieuws vertaalde haar stukje.

“De senaat veegde de vloer aan met de grondwet met goedkeuring van minister Ricardo Lewandowsky (van het STF), door de spelregels van de impeachmentprocedure in twee schijven op te splitsen. Dilma Rousseff had normaal gesproken haar politieke rechten moeten verliezen voor een periode van acht jaar, anders gezegd, geen publiek ambt meer mogen bekleden. Maar ze is er nog altijd, rondbazuinend in democratische landen als Cuba dat haar een beentje werd gelicht door haar voormalige vice, en klagend over de politieke gevangenschap van Lula. En ze is kandidaat als senator bij de komende verkiezingen.

Daarnaast wordt er verkondigd dat de partij geen plan B heeft, dat Lula kandidaat is en blijft, tegelijk geruchten verspreidend dat Fernando Haddad of Jaques Wagner het zullen opnemen voor de PT indien Lula geen toelating krijgt van het kiestribunaal of het STF. Haddad was verliezer in de eerste ronde van de jongste gemeenteraadsverkiezingen; Jaques Wagner lijkt allesbehalve bereid om zijn kandidatuur als senator voor Bahia op te geven.

Waarom overweegt de partij niet om Dilma, de geliefde presidente die verkozen werd met 52% van de stemmen, te laten deelnemen aan de verkiezingen als presidentskandidate? Waarom wordt #voltaquerida genegeerd door de militanten die nu in koor roepen “lulalivre? Het zou een triomfantelijke terugkeer zijn.

Misschien gebeurt dat niet omdat de PT doodsbang is voor Dilma. Misschien omdat zij voor de partij hetzelfde betekent als datgene wat Haddad verkondigt over Geraldo Alckmin, met name dat hij de run naar het Planalto (presidentiële paleis) vertraagt. Haddad verwees ook naar Alckmin als een voortzetting van de regering Temer, net alsof de PT niets te maken heeft met de huidige president (als voormalige vice van Dilma en dus samen met haar campagne voerde). Net alsof Dilma het PSDB-programma niet verderzette nadat ze nipt haalde van haar politieke tegenstrever Aécio Neves (PSDB), en net alsof Lula de economische planning van Fernando Henrique Cardoso (PSDB) niet aanhield, een planning die geminacht werd door de partijmilitanten van de PT.”

Bron: Folha de São Paulo

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT

#RicardoLewandowski #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #MarilizPereiraJorge #JaquesWagner #FernandoHenriqueCardoso #Cuba #MichelTemer #FolhadeSãoPaulo #Lula #STF #PSDB #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page