top of page
  • Observer

Wacht effe, eerst op pensioen!

Aposentados

Brazilianen die vorig jaar op pensioen gingen omwille van het aantal jaren dat ze bijdroegen aan de sociale zekerheid, zijn over het algemeen jonger dan dezelfde groep in 2016. Gegevens van het secretariaat voor sociale zekerheid tonen aan dat de gemiddelde leeftijd van vrouwen bij de goedkeuring van hun pensioen daalde van 53,25 naar 52,8 jaar. Bij de mannen ging de gemiddelde leeftijd van 55,82 naar 55,57.

Deze resultaten onderbreken de tendens op langere termijn van verhoging van die gemiddelde leeftijd. De laatste keer dat er een daling werd vastgesteld, was in 2008, bij de mannen, en in 2005 bij de vrouwen. In totaal kwamen er vorig jaar 1,4 miljoen gepensioneerden bij; 470.000 daarvan op basis van het aantal jaren van hun bijdragen.

De antecipatie van deze pensioenen maakt het gat in de begroting groter omdat de levensverwachting van de Brazilianen (en ook elders in de wereld) steeg. M.a.w. de uitkering moet langer uitbetaald worden. Volgens het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística) bedraagt de gemiddelde levensverwachting van een vrouw van 53 jaar nog eens 30 jaren. De levensverwachting van een man van 55 bedraagt nog eens 24 jaren.

De gemiddelde leeftijd van Brazilianen die op pensioen gaan is lager dan die van de inwoners van de landen die aangesloten zijn bij de OESO: bij de mannen op 64-jarige leeftijd. Het gat in de begroting van de INSS (Instituto Nacional do Seguro Social) liep vorig jaar op tot een record van meer dan 182 miljard reais.

De hervormingen in de pensioenen werden in de koelkast gestopt door president Temer wegens twee redenen: het gebrek aan de nodige steun in het parlement, en de interventie van de strijdkrachten in Rio de Janeiro waardoor wijzigingen in de constitutie momenteel niet kunnen. Temer’s voorstel houdt een minimum in van 53 jaar voor vrouwen en 55 jaar voor mannen, met een graduele verhoging in de 2 komende decennia, uiteindelijk komend op 62 jaar voor vrouwen en 65 voor mannen. Wie vandaag op pensioen wil wegens het aantal jaren dat hij/zij bijdroeg, hoeft niet te voldoen aan een bepaald leeftijdsminimum.

Het is zo goed als zeker dat de ganse discussie over de hervormingen veel Brazilianen heeft aangezet om nog snel op pensioen te gaan vooraleer er nieuwe regels ingevoerd worden.

#BraziliëNieuwsOnline #IBGE #INSS #Oeso

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page