top of page
  • Observer

Wakker met een kater

LULBOLJustELEI

De presidentiële verkiezing zal een tweede kiesronde kennen op zondag 30 oktober. Ex-president Lula (PT) kreeg gisteren 57,2 miljoen stemmen, Bolsonaro 51 miljoen. Na de bevestiging zei Lula zondagavond dat de tweede ronde “slechts een voortzetting is” en loofde het feit dat hij nog 30 dagen krijgt om campagne te voeren. Bolsonaro (PL) ironiseerde de peilingsinstituten em kondigde aan dat hij zijn positie nog wil versterken in het zuidoosten van Brazilië, en bij de arme kiezers. Het is nog even afwachten welke positie Simone Tebet (MDB) en Ciro Gomes (PDT) gaan innemen, bepaald geen onbelangrijke factor.

Gebrekkige peilingen

In een verkiezing, gekenmerkt door een explosie van voorafgaandelijke peilingen in vergelijking met vorige verkiezingen, slaagden zelfs de meest traditionele instituten er niet in om dichtbij de werkelijke uitslag te komen van de eerste kiesronde, dit omdat het presidentieel dispuut naar een tweede ronde gaat met een verschil van iets meer dan 5 percentuele punten tussen Lula en Bolsonaro, veel minder dan de peilingen aanduidden. In de jongste onderzoeken van Ipec, Datafolha en Ipespe bedroeg het verschil 14 punten, en in de peiling van Quaest 11 punten.

Uiteraard lopen de Braziliaanse kranten over van commentaren en meningen over het dispuut van gisteren. BRNieuws pikte er eentje uit, een redactioneel stuk in de krant Estadão dat min of meer gelijkloopt met andere opinies en commentaren.

Wakker met een kater

Spijtig genoeg komt er een twee ronde met de twee slechtste beschikbare kandidaten. Er blijft niets anders over dan de hoop dat ze de kiezer zullen respecteren, maar afgaande op de geschiedenis van beiden, is dat wellicht een ijdele hoop.

Dat is wat ervan komt als men vertrouwt op Luiz Inácio Lula da Silva om de “democratie te redden”. Zelfs met Jair Bolsonaro als tegenstander, de president die de hoogste afwijzing van zijn functie verdiende, bleek de PT-leider niet in staat om de meerderheid van het electoraat achter zich te scharen. Brazilië kijkt aan tegen een kwelling van nog eens 4 weken verkiezingscampagnes die tot dusverre niet alleen het meest verstoken was van voorstellen en ideeën in de recente nationale geschiedenis, maar ook nog een pijnlijkere fase betreedt door de beperking van twee kandidaten die elk, op hun manier, de exacte antithese zijn van wat het land nodig heeft.

Lula en Bolsonaro verdienen elkaar, maar het land verdient hen niet.

Er bestaat niet de minste voorwaarde voor nog eens 4 jaren Bolsonaro. Zijn beleid was chaotisch, tegenstrijdig, onmenselijk en angstaanjagend destructief. Jair Bolsonaro kwam de eerste en meest fundamentele verplichting van de president van een republiek niet na, met name het respecteren en verdedigen van de grondwet uit 1988. Hij bedreigde het kiesproces, betrok de strijdkrachten bij politieke partijkwesties, was afwezig en pervers in de aanpak van de covid-19 pandemie, haalde de publieke administratie overhoop, toonde geen respect voor de fiscale- en kieswetten, implodeerde het sociale zekerheidsstelsel, was medeplichtig aan corruptieschandalen bij de portefuilles van Gezondheid en Onderwijs, transformeerde het beheer van de overheidsfinanciën in een truukje om te onderhandelen, hierbij de criteria van transparantie en efficiëntie ondermijnend, en gebruikte het staatsapparaat om onder meer politieke tegenstanders te vervolgen en om familieleden en vrienden te bevoordelen. En dan nog gezwegen over het gebrek aan fatsoen bij de uitoefening van zijn ambt.

Bolsonaro veegde vrijwel alle republikeinse en democratische principes uit de weg, een reden waarom hij eigenlijk niet geschikt is om het land nog eens 4 jaren te leiden. Mocht de procureur-generaal van de republiek of het parlement zijn rol spelen in de bescherming van de wet en het democratisch regime, dan zou de PL-kandidaat vandaag onverkiesbaar zijn, waardoor de kiezer verlost zou zijn van de nachtmerrie om de president nog eens 4 jaren te moeten verdragen.

Lula daarentegen, dacht dat het volstond om Jair Bolsonaro aan de horizon te zien met de mogelijkheid om herverkozen te worden, opdat de kritische kiezer zonder enige voorwaarde zijn steun zou geven aan zijn kandidatuur. Hij vond het niet nodig om een regeringsprogramma voor te leggen, noch enig concreet voorstel voor de komende vier jaren. Hij vroeg gewoon een blanco cheque aan de kiezer, iets wat Lula en de PT, zoals geweten, nooit verdienden.

De arbeiderspartij overtrof zichzelf aan durf. Nadat hij de hoofdrolspeler was in de twee grootste corruptieschandalen van de voorbije decennia, wilde hij de steun krijgen van het electoraat zonder zich te verontschuldigen bij de Braziliaanse bevolking, en vooral zonder uit te leggen wat hij gaat doen om te voorkomen dat de corruptie terugkeert. De stembussen bewezen gisteren dat die tactiek niet werkte. Het volstaat niet om het duistere karakter van de regering Bolsonaro te benadrukken. Het democratische regime eist meer van diegene die president wil worden.

Indien hij echt bezorgd zou zijn voor de democratie, dan zou Lula om te beginnen afstand genomen hebben in duidelijke termen, van zijn kameraden dictators in Latijns-Amerika. Hij zou ook, zonder enige twijfels na te laten, zijn respect aantonen voor de vrijheid van de pers, eender welk idee over de controle van de media laten vallen, en hij zou de ideologische manipulatie van de staatsmachine en het onverantwoordelijke gedrag van economisch beleid hebben afgewezen, tekenen van het Lulopetisme dat uiteindelijk de samenleving opsplitste. Maar Lula deed niets van dat alles en men moet ook niet hopen dat hij het ooit zal doen.

Rekening houdend met dit scenario, kan men redelijkerwijs verwachten dat beide deelnemers aan de tweede kiesronde op zijn minst respect hebben voor de intelligentie van de kiezer, en een minimum aan fatsoen vertonen. Afgaande op de reputatie van beiden, is dat mogelijk teveel gevraagd.

Bron

Foto's: Rovena Rosa - Tomaz Silva/Agência Brasil

#CiroGomes #Ipespe #Datafolha #JairBolsonaro #PL #Ipec #Quaest #PT #Estadão #SimoneTebet #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page