top of page
  • Observer

Wapendecreet: een complete ramp

Bolso-Decreto-Armas

Het kan niet ontkend worden: door de ondertekening van het decreet (foto) dat de wapendracht fors uitbreidt naar andere categorieën (voorheen slechts politieagenten, agenten van bewakingsfirma’s..), bracht president Bolsonaro een zware slag toe aan het ontwapeningsstatuut, een wet die door de toenmalige president Lula werd getekend op 23 december 2003. De nieuwe categorieën werden hier gisteren opgesomd (zie vorig stukje onder de titel Bang Bang Tropical). Hierdoor krijgen maar liefst 19 miljoen Brazilianen voortaan de toelating om met een wapen rond te lopen, als zij dat wensen en in functie van hun beroep.

Specialisten en oppositiepartijen zeggen dat het decreet niet voldoet aan de grondwet, en dat ze naar het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) zullen stappen om de maatregel in te trekken. De linkse partij PSOL zegt dat het decreet de competentie van het parlement ondermijnt omdat enkel Kamer & Senaat mogen oordelen over wie nu een wapen mag dragen of niet., ook dat de tekst van het decreet ingaat tegen de strijd tegen het geweld en de publieke veiligheid. Ook de PT en Rede dienden projecten in om het decreet te laten annuleren.

In het begin van dit jaar vergemakkelijkte de president al het bezit van wapens in huis, voor iedereen die aan de vereisten voldeed: een minimumleeftijd, geen strafblad, een cursus volgen en een psychologische test ondergaan. Voorstanders van wapenbezit vonden dat toen onvoldoende.

Bolsonaro beweert dat de ondertekening van het decreet niets te maken heeft met publieke veiligheid. Dat werd ook bevestigd door minister van justitie Sérgio Moro die zei dat de ondertekening van het decreet de vervulling was van een belofte die Bolsonaro maakte tijdens zijn verkiezingscampagne. Nochtans wijzen recente peilingen van Ibope en Datafolha uit dat de meerderheid van de bevolking (64%) tegen de uitbreiding van het wapenbezit is. Moro antwoordde niet op de vraag of hij al dan niet akkoord gaat met het decreet.

Specialisten ter zake waren snel om het decreet te veroordelen. Melina Risso van het instituut Igarapé: “Het is een complete ramp. Bolsonaro vatte het goed samen toen hij zei dat het ‘niets te maken heeft met publieke veiligheid’, integendeel, het heeft alles te maken met bloedvergieten. Alle kwalitatieve wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat minder wapens gelijkstaat met minder doden”. Zij benadrukte ook dat de president de kalibers uitbreidde naar 40 en 45, voorheen enkel voorbehouden aan de politie: “Het gaat om extreem dodelijke kalibers. Dergelijke wapens en munitie kunnen makkelijk omgeleid of gestolen worden, uiteindelijk terechtkomend in de handen van criminele organisaties”. Het instituut Sou da Paz gaf een nota uit waarin staat dat het onaanvaardbaar is dat “een democratisch verkozen regering handelt zonder de scheiding der machten te respecteren, wetenschappelijke bewijzen negeert, enkel omdat een kleine minderheid in de maatschappij met een grote koopkracht zijn wil oplegt”.

Het decreet kan het ontwapeningsstatuut schade toebrengen, een statuut dat net de verdienste heeft om het aantal wapens in omloop te verminderen, zich vertalend in het sparen van vele levens, zo zeggen de studies. Naast het uitbreiden van het aantal categorieën die een wapen mogen dragen, versoepelde de president de regels voor wapendracht, de verkoop en het bezit van munitie voor sportieve schutters, jagers en verzamelaars (in Brazilië afgekort als CACs). In de praktijk winnen zij ook omdat ze zich nu mogen verplaatsen met geladen wapens (voorheen moest de munitie apart bewaard blijven). Deze CACs krijgen nu de toelating om tot 5.000 hulzen/jaar aan te kopen. Rurale grondbezitters en bewoners mogen nu niet alleen wapens in huis hebben, ze mogen er zich ook mee verplaatsen op hun eigen grond. Het lijdt geen twijfel dat het aantal conflicten omwille van grondbezit hierdoor kan verhogen.


Taurus

Tenslotte stuurt het decreet een signaal uit naar jongere wapenliefhebbers: minderjarigen (jonger dan 18) mogen nu ook deelnemen aan sportschieten, mits hun ouders hun toelating verlenen.

Bron

Foto's: Taurus Armas - Carolina Antunes/PR

#Rede #BraziliëNieuwsOnline #Taurus #JairBolsonaro #PT #PSOL #InstitutoIgarapé #STF #InstitutoSoudaPaz #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page