top of page
  • Observer

Wapendecreet ingeperkt

BolsoLiveFB

Op 1 dag verwijderd van de nationale feestdag legde minister Edson Fachin van het hooggerechtshof STF beperkingen op aan de decreten die het aantal wapens en hoeveelheid munitie bepalen die de zogenaamde CACs (jagers, sportschutters en wapenverzamelaars) mogen aankopen. De minister gebruikte het argument van mogelijk politiek geweld naar aanleiding van de verkiezingen.

Fachin ging hiermee in op de verzoeken “de forma liminar” (voorlopig en dringend) in drie verschillende acties – twee van de PSB en eentje van de arbeiderspartij PT – tegen bepaalde delen van de decreten van de regering Bolsonaro die deze mogelijkheid versoepelden. Fachin is de rapporteur in deze acties.

Het eenzijdig besluit van de minister is olie op het vuur van de reeds gespannen relatie tussen de gerechtelijke en uitvoerende macht, en komt enkele dagen na een andere beslissing, met name die van zijn collega Alexandre de Moraes die een controversiële actie liet opstarten tegen bolsonaristische ondernemers, deel uitmakend van een Whatsapp groep waarin een staatsgreep verdedigd wordt.

Het voorbije weekend refereerde Bolsonaro naar Moraes als “vagabundo” (zwerver, schooier) tijdens een toespraak. Zonder de naam te noemen van de minister, die ook voorzitter is van het kieshof, classificeerde hij de actie van Moraes als een “pennetrek” na wat gesprekjes af te luisteren “achter een boom”, verwijzend naar de audio’s van de groepsleden.

In zijn besluit van vandaag legde Fachin de regel vast dat het bezit van vuurwapens uitsluitend toegestaan wordt aan personen die kunnen aantonen dat er een effectieve noodzaak toe is, net zoals het was voor de regering Bolsonaro.

Bron

Foto: Facebook

#AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #EdsonFachin #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page