top of page
  • Observer

Wapens in Brazilië

Walking-Dead

Brasil 247 meldt over de schietpartij in een school, gisteren in de stad Suzano (SP), waarin 10 mensen om het leven kwamen, inclusief de daders: “De schutters van Suzano, verantwoordelijk voor het grootste bloedbad in een school, in de geschiedenis van São Paulo, waren liefhebbers van wapens en bezochten regelmatig extremistische fora waar racisme, homofobie en xenofobie gecultiveerd werden. Een van hen, Guilherme Taucci Monteiro (17), was verzot op wapens en op pagina’s van extreem-rechts op de sociale media. Hij was een fan van president Bolsonaro en zijn eigen pagina op Facebook werd verwijderd na de dodelijke aanslag”.

Het tijdschrift Época: “Een wapenliefhebber, aanhanger van Jair Bolsonaro, fan van The Walking Dead, het is aldus dat Guilherme Taucci Moneiro zich liet kennen via de sociale media. Voor de schietpartij publiceerde de adolescent die zich op Facebook ‘Guilherme Alan’ noemde, een dertigtal foto’s in dezelfde outfit die hij gebruikte bij de aanslag, inclusief het schedelmasker. Hij was er ook te zien met een wapen in zijn hand, zijn middelvinger opstekend met de andere. Hij was een fan van de pagina’s “Um amor: Armas”, “Eu Amo Armas” en “Portal Armas de Fogo”. Een maand geleden werd hij lid van de groep “Comércio e divulgação de facas artesanais #cutelaria em geral”. Het gaat hier om een groep van meer dan 13.000 leden die zich bezighouden met messenmakerij”.

Gedurende de campagne van Jair Bolsonaro vond hij berichten “leuk” als “Mijn kandidaat wordt gesteund door de politie, de uwe wordt door hen gezocht”, vergezeld van een foto waarbij de president politiemannen een omhelzing geeft. Ook de pagina van Eduardo Bolsonaro kon op zijn goedkeuring rekenen en hij reageerde er o.m. op foto waarop de zoon van de president een wapen vasthoudt van groot kaliber, met de tekst “Soms vraag ik me af waarom de landloze beweging MST nog nooit mijn eigendom binnenviel”.

Wapens in Brazilië

De tragedie van Suzano brengt de kwestie van de wapendracht in Brazilië weer opnieuw onder de aandacht. Terwijl diverse media op zoek gaan naar de motieven van deze gruwelijke maar vooral zinloze daad, waarbij blijkt dat zelfs tegengestelde media als hierboven eigenlijk hetzelfde zeggen, gaan anderen op zoek naar het arsenaal wapens dat in handen is van gewone burgers, een arsenaal dat nog behoorlijk kan aangroeien na de uitvaardiging van het decreet van president Bolsonaro. Journalist Jamil Chade bracht de huidige situatie in kaart.

Brazilië staat momenteel op de zesde plaats in de ranking (per land) van het aantal burgers dat een of meerdere wapens in zijn bezit heeft. Dit werd uitgezocht door de entiteit Small Arms Survey, in Genève. Het verslag werd gebaseerd op gegevens van 2017, en vormt het eerste rapport ter zake in een tijdspanne van een decennium.

De organisatie schat het aantal wapens in handen van de gewone burgers van Brazilië op 17,5 miljoen. De meerderheid van dat aantal is niet geregistreerd. De verdeling: 8 miljoen geregistreerd, 9,5 miljoen niet geregistreerd.

Op wereldvlak (en daar zal niemand zich over verbazen) staat de Verenigde Staten aan de kop met 393 miljoen wapens, meer dan er inwoners zijn. “As a matter of fact” bevindt 46% van het aantal wapens in handen van burgers, zich in de USA.

In Indië zouden er 71 miljoen wapens in de omloop zijn. China staat op de derde plaats met 49,7 miljoen wapens, waarvan 49 miljoen niet geregistreerd. In Pakistan: 43 miljoen. Staat nog voor Brazilië: Rusland met 17,6 miljoen wapens.

In verhouding met de bevolking staat Brazilië nog op een grote afstand van de rest, met 8,3 wapens op honderd inwoners. In de USA gaat het om 120 wapens op 100 mensen. In Jemen bezitten 52 mensen op honderd, een wapen.

Er bestaat echter geen correlatie tussen dat aantal, en het aantal geweldplegingen. In Zwitserland bijvoorbeeld, zijn er 27 wapens in handen van een groep van 100 mensen, in Ijsland 31 en in Canada 34, allemaal landen die als veilig kunnen beschouwd worden.

Toch circuleert er teveel wapentuig in Brazilië waar het totaal viermaal hoger is dan in Afghanistan, een land dat al 20 jaar oorlog kent. Brazilië wint het ook van Mexico waar er 16,8 miljoen wapens in de handen van burgers zijn.

Het volume wapens in handen van Braziliaanse burgers is 13 keer hoger dan het aantal wapens van de Braziliaanse strijdkrachten.

Aroeira

De grote vraag die hierbij moet gesteld worden is “Hoe worden die wapens gebruikt door de burgers?” . Wanneer een president regelmatig te zien is in een schiethouding, dan kunnen sommige zieke geesten hieruit afleiden dat het nu mag, ook al bedoelt hij dat niet zo. Het wapendecreet wijst echter in een andere richting.

Bronnen: Brasil 274ÉpocaJamil Chade UOL

Foto: Foxtel
Illustratie: Facebook Renato Aroeira (vertaald)

#JamilChade #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #TheWalkingDead #Facebook #EduardoBolsonaro #Brasil247 #Suzano #Época

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page