top of page
  • Observer

Wat betekent een vrijlating van de grote roerganger?

LulaL

De mogelijkheid dat het hoogste gerechtshof STF de weg opent voor de vrijheid van ex-president Lula, het proces van het buitenverblijf in Atibaia (SP) annuleert en de politieke rechten teruggeeft aan de betrokkene, doet de politieke thermometer stijgen. Partijbonzen van diverse politieke partijen denken dat een eventuele terugkeer van Lula naar de presidentiële wedloop in het voordeel werkt van zijn tegenstrever en huidige president Jair Bolsonaro, de polarisatie van de vorige campagne versterkend. Die campagne werd vooral gevoed door een anti-PT klimaat.

Twee gerechtelijke beslissingen kunnen een wereld van verschil uitmaken voor Lula. In november zal het STF eindelijk een besluit nemen omtrent een opsluiting na een veroordeling door een tweede instantie. Indien dit voortaan onmogelijk gemaakt wordt, dan komt hij vrij. Om zijn politieke rechten terug te krijgen, wedt de ex-president op de uitslag van een ander onderzoek, met name de beschuldiging tegen rechter Sérgio Moro dat die partijdig tewerk ging en nadien aanvaardde om minister van justitie te worden in de regering Bolsonaro.

Carlos Siqueira, voorzitter van de partij PSB (Partido Socialista Brasileiro), die eerder al twijfels uitte over de capaciteit van Lula om links Brazilië weer op één lijn te krijgen: “Met de ogen dicht geloven wij in niemand. Laten we de gebeurtenissen afwachten. Na de feiten zullen we ons een mening vormen”.

Politieke wetenschapper Marco Aurélio Nogueira: “Een terugkeer van Lula zal de afkeer opwekken van de Bolsonaro-aanhangers, en zal ongetwijfeld een radicalisering opwekken aan de andere kant van de dynamische politiek”.

Paulo Hartung (zonder partij), ex-gouverneur van de deelstaat Espírito Santo vindt dat het onvoorspelbaar is wat de politieke gevolgen zijn van een scenario met Lula in vrijheid, noch minder indien hij erin slaagt om opnieuw aan de verkiezingen deel te nemen: “2022 is een luchtspiegeling. Niemand weet wanneer er een kortsluiting komt zoals hier gebeurde in 2013, en nu in Chili”. Hartung keerde terug naar de status van privé ondernemer en steunt de beweging “RenovaBR” die op zijn beurt een kandidatuur ondersteunt van TV-presentator Luciano Huck die mogelijk een gooi wil doen naar het presidentschap on 2022. Huck wordt vooral benaderd door de partij Cidadania (voorheen PPS). Die partij wil een centrum-rechts alternatief opbouwen, net dat segment dat dreigt verstikt te worden in de verdeling van de Braziliaanse maatschappij. Die verdeling dreigt, door een eventuele terugkeer van Lula, nog aangescherpt te worden.

Alexandre Padilha (PT) zegt dat de ex-president “volledig veranderde” en aldus ook een eventueel kiesscenario omdat Lula, volgens hem, “een consensus kan scheppen in tijden van een grote polarisatie”.

Dias-Toffoli-Rosa-Weber-A-C

Iedere vogel in dit spel zingt zoals hij gebekt is. Het zijn echter de rechters van het hoogste gerechtshof (STF) waarvan u twee belangrijke pionnen hierboven kan zien, die het laatste woord hebben. Ze hebben geen haast. De sessie die uitsluitsel moet brengen over het al dan niet opsluiten van een veroordeelde na een uitspraak door een rechtbank van tweede instantie, werd opgeschoven naar november. Zoals het er nu uitziet, maakt Lula een grote kans om naar huis gestuurd te worden. Hij niet alleen, maar ook corrupte politici als José Dirceu. Dat dit alles een reactie zal losweken van de Braziliaanse bevolking, lijdt geen twijfel, ook al zegt minister Marco Aurelio Mello (STF) van niet: “Ik dacht destijds dat zijn (Lula) opsluiting heel wat commotie zou veroorzaken, maar er gebeurde helemaal niets. Er is geen risico, het hof (STF) staat erg sterk”, aldus de minister.

J-Hasselmann-Geraldo-Magela

Dit alles vindt plaats in een klimaat waarbij de regering Bolsonaro langs alle kanten aangevallen wordt, inclusief door tijdschriften als Istoé, vanouds bekend als rechts. Het weekblad brengt deze week nieuwe reportages met vernietigende informatie over de familie Bolsonaro, en een interview met Joice Hasselmann (op een grove manier buitenspel gezet door de clan Bolsonaro) die meer details vrijgeeft over de ‘digitale militie’ die de Brazilianen bestookt via de helse wegen van de sociale media met informatie die niet alleen beneden het peil van de moderne beschaving gaat, maar ook een toonbeeld is van ‘fake news’, bekostigd met het geld van de belastingbetaler.

Je zal maar een Braziliaanse burger zijn in deze tijden van “Laten we wat met de voeten spelen van dit volk”. Tot wat dit alles kan leiden, was in de voorbije week te zien in de straten van Santiago in Chili.

Het wil blijkbaar maar niet doordringen tot de regeringsleiders wat de echte zorgen zijn van de Braziliaanse maatschappij. Vroeg of laat zal de rekening gepresenteerd worden. Noch Bolsonaro, noch Lula hebben de middelen om die te betalen.

Bron

Foto's: Antonio Cruz - Agência Brasil / Geraldo Magela - Agência Senado
Roberto Parizotti- Fotos Publicas

#JoiceHasselmann #Atibaia #AlexandrePadilha #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #PauloHartung #JairBolsonaro #Chili #CarlosSiqueira #RenovaBR #PT #MarcoAurélioMello #Lula #Cidadania #LucianoHuck #EspíritoSanto #STF #SérgioMoro #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page