top of page
  • Observer

Wat de Brazilianen in India zoeken

Bolso-Modi-India

President Bolsonaro, momenteel op officieel bezoek in India, komt in eigen land in het nieuws omdat hij regelmatig met de pers geconfronteerd wordt die hem vragen stelt over zijn verhouding met minister Sérgio Moro, het terugsturen van 50 Brazilianen die door de Amerikaanse regering op een vliegtuig gezet werden naar Belo Horizonte, wegens illegale aanwezigheid in het land van Uncle Sam, of over het al dan niet aanwerven van actrice Regina Duarte als de nieuwe speciale secretaris van Cultuur. De meeste Brazilianen weten echter niet waarom hun president naar India trok.

Op de tweede dag van zijn bezoek maakte hij echter bekend dat er 15 bilaterale akkoorden getekend werden met het Aziatische land van 1,3 miljard inwoners: “Ik heb het gevoel dat het hier echt om twee landen gaat die, door het afsluiten van geweldige samenwerkingsakkoorden, zichzelf verstevigen en ervoor zorgen dat de wereld op een andere manier naar ons gaat kijken”. Voorwaar fraaie woorden.

De woorden van Bolsonaro werden voorafgegaan door een toespraak van de premier van India, Narendra Modi. Die legde er de nadruk op dat het Braziliaanse bezoek samenviel met de Dag van de Republiek in India, volgens hem een symbool van de sterke vriendschap tussen de twee Bric-landen. Bolsonaro is de derde Braziliaan die deelneemt aan het evenement: Fernando Henrique Cardoso deed hetzelfde in 1996 en Lula in 2004.

Volgens Modi werd er een actieplan tot 2023 opgesteld voor de handel, het vergemakkelijken van investeringen, landbouw en veehandel, burgerluchtvaart, energie en biobrandstoffen, wetenschap, technologie, innovatie, samenwerking in de ruimte en milieu.

Wapenindustrie

Ver uit de spotlichten wordt de Braziliaanse president vergezeld door een peloton van tien grote bedrijven, wapenfabrikanten en munitie, bewakingsuitrustingen, vliegtuigen en militaire knowhow. Officials van het ministerie van landsverdediging, samen met de CEO’s van Altave, Atech, Avibras, Companhia Brasileira de Cartuchos, Condor, Embraer, Iveco, Macjee, Omnisys en Taurus zijn aanwezig in de hoofdstad New Delhi om deel te nemen aan een gezamenlijk seminarie van de wapenindustrieën van beide landen.

Het doel van de Braziliaanse executives die meereizen met Bolsonaro, bestaat erin om de export te verhogen en om de nodige licenties te bekomen voor het produceren van wapens en veiligheidsuitrustingen in India.

India is de tweede grootste koper van wapens en verdedigingsuitrustingen van de planeet, na Saoedi-Arabië. Hun begroting voor wapens is het vierde grootste van de wereld. Het seminarie heet “1º Brazil-India Defence Industry Dialogue” en zal maandag 27 januari geopend worden door Marcos Degaut, secretaris bij het ministerie van landsverdediging, en zijn Indiase collega Ajay Kumar. De samenkomst werd niet opgenomen in de officiële agenda van het ministerie, noch in die van Abimde (Associação Brasileira das Indústrias de Materiais de Defesa e Segurança).

De regering van India streeft ernaar om de afhankelijkheid van import voor de sector landsverdediging, van landen als Rusland, Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten, te verminderen.

Foto boven: President Bolsonaro naast de Indiase premier Narendra Modi.

Bron 1Bron 2

Foto: Alan Santos - PR

#Iveco #Macjee #SaoediArabië #BraziliëNieuwsOnline #ReginaDuarte #Avibras #Taurus #BeloHorizonte #JairBolsonaro #Omnisys #India #Altave #Atech #NarendraModi #NewDelhi #FernandoHenriqueCardoso #Condor #Lula #CompanhiaBrasileiradeCartuchos #Embraer #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page