top of page
  • Observer

Wat deed ik verkeerd?

Ciro-Lula

Presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT – Partido Democrático Trabalhista) werd gisteren op de rooster gelegd door een aantal journalisten van de nieuwszender GloboNews. Tegenstanders Álvaro Dias en Marina Silva waren al eerder aan de beurt. Ciro sprak er over de opsluiting van Lula, over de corruptie, over de huidige president Michel Temer (MDB), over de moeilijkheden van zijn partij om allianties af te sluiten en over de plannen van zijn regering, mocht hij de verkiezingen winnen.

De ondervraging komt op het moment dat de arbeiderspartij PT een flinke hak zette op zijn kandidatuur door een alliantie af te sluiten met de PSB (Partido Socialista Brasileira), iets wat de PDT vruchteloos probeerde. Ciro had hiermee flink wat zendtijd op de radio en televisie kunnen winnen, maar dat zal nu niet lukken.

Gomes liet zich echter niet onbetuigd en deed zijn beklag tegenover de journalisten en de kijkers: “Ik heb Lula gesteund, alle dagen, gedurende 16 jaren. Ik heb hem horen zeggen dat hij mij veel verschuldigd is. Wat deed ik verkeerd om zo te worden behandeld door de PT? Ze willen me isoleren van de MDB, de PSDB en van hun eigen partij. Zij denken niet aan het land en willen enkel de macht vereeuwigen voor zichzelf. Hun gedrag om een onmogelijke kandidatuur te verdedigen gaat ten nadele van het Braziliaanse volk”.

Op andere momenten had hij het over het gerechtelijke akkoord, afgesloten door voormalige minister Antonio Palocci (PT), over de hongerstaking van zes militanten, gerekruteerd door MST leider João Pedro Stédile, en omschreef de tactiek van de PT als een “avontuur”. Over Petrobras: “Lula bepaalde wie het voor het zeggen kreeg in Petrobras”. Over de corruptie binnen dat staatsbedrijf: “Ik heb hem tot vervelens toe gewaarschuwd dat daar VDM van komt” (VDM=vai dar merda, of in deftig Nederlands: daar komen vodden van).

Hij gaf wel toe dat hij zal praten met de MDB over een mogelijke alliantie: “ik ben een presidentskandidaat en wil dus met iedereen praten in het parlement”. Anderzijds gaf hij af op de “bende” met Michel Temer op kop: “Met die lui praat ik niet”.Over zijn temperament en loslippigheid waardoor hij tot nog toe al tegen 77 processen aankijkt bij het gerecht wegens beledigingen e.d.: “Ik ben boos. Al die vervolgingen kwamen er omdat ik mensen aanklaag als Eunício Oliveira (senaatsvoorzitter), Eduardo Cunha en Michel Temer. In het buitenland wordt dat bewonderd. Ik weet pertinent zeker dat Michel Temer een dief is en daarvoor bestempel ik hem ook als een dief”.

Zijn programma

Economie: “Onze ganse structuur is erop gericht om de verdiensten van de hardwerkende burger weg te sluizen naar de banken”.

Gomes wijst een verhoging van de belastingen van de hand, maar wil de regels voor grote bedrijven drastisch wijzigen: “De belastingdruk is nu al veel te hoog en de middenklasse krijgt er niets voor terug. Het ganse Braziliaanse volk krijgt er in werkelijkheid heel weinig voor terug. Gans de wereld heft belastingen op winsten en dividenden, maar niet in Brazilië. Ik zal die wel heffen en alle subsidies die niet nodig zijn om de industrie te stimuleren, afschaffen”. De presidentskandidaat zei tevens dat hij zwaar zal investeren in de civiele constructie, dit om de werkgelegenheid te stimuleren.

Over corruptie: “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen mensen en bedrijven. Ik wil aantonen dat mensen corrupt zijn, niet de bedrijven. Bedrijven zijn niet corrupt. Ik wil meer ‘acordos de leniência” (gerechtelijke akkoorden voor vennootschappen) afsluiten, net zoals in de Verenigde Staten en Duitsland. Corrupte mensen moeten gestraft worden, maar bedrijven en hun intellectuele rijkdom moeten gevrijwaard blijven”.

De publieke veiligheid wil hij verbeteren door een verhoging van het effectief bij de federale politie om de georganiseerde misdaad in kaart te brengen. Gomes is tegen een verlaging van de strafbare leeftijd omdat hij meent dat drugsdealers dan meer jongeren gaan aantrekken.

Gezondheid: hier wil Ciro Gomes de nadruk leggen op de verlaging van de sterftecijfers bij kinderen. Hij gaf hierbij kritiek op de regering Temer: “Wat kan je doen in een land waar de regering de uitgaves van de gezondheidszorg voor 20 jaren bevriest?” .

De recente hervormingen van de arbeidswetgeving beschouwt hij als een woest gedrag en beloofde een nieuwe hervorming om de regelgeving van de arbeiders te moderniseren zonder dat zij hierbij overgeleverd worden aan de willekeur van de werkgevers.

Privatiseringen sluit hij niet uit, maar wel als het gaat om de sectoren petroleum en elektriciteit.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Instituto Lula

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #ÁlvaroDias #AntonioPalocci #JoãoPedroStedile #MarinaSilva #EduardoCunha #PT #GloboNews #MichelTemer #Lula #PSDB #MDB #EunícioOliveira #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page