top of page
  • Observer

Wat een (ex) minister lijden kan


Ex-Justitie minister en ex-Secretaris van Publieke Veiligheid in het federaal district, Anderson Torres, zal vandaag ondervraagd worden door de federale poltie in Brasília. De bedoeling van het verhoor is om duidelijkheid te verschaffen over zijn tussenkomst bij de federale wegenpolitie gedurende de tweede kiesrond van vorig jaar, om te verhinderen dat kiezers voor Lula zouden stemmen.


Die getuigenis had al eerder moeten plaatsvinden, op 24 april, maar zijn verdediging vroeg toen uitstel omwille van de emotionele toestand van de ex-minister. Rechter Alexandre de Moraes van het hooggerechtshof aanvaarde toen het medisch rapport waarin stond dat Torres aangepaste medicatie toegediend kreeg en regelmatig door een arts bijgestaan werd.


Torres mag zich in stilte hullen indien hij dat wenst, maar volgens zijn advocaat gaat hij wel antwoorden op de vragen die hem gesteld worden.


De ex-minister trekt naar het verhoor onzer zeer zware druk. Documenten die CNN Brasil in zijn bezit kreeg, tonen aan dat hij naar Bahia reisde, zes dagen voor de tweede kiesronde van de presidentiële verkiezingen. Hij gebruikte een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht (FAB) om te gaan praten met de 'superintendente' van de federale politie van Bahia, delegado Leandro Almada. Het veronderstelde onderwerp van de meeting waren de operaties van de wegenpolitie gedurende de verkiezingen.


Dat Anderson Torres zwaar in de knoei zit nadat hij aangehouden werd naar aanleiding van de gebeurtenissen op 8 januari, is duidelijk. Alsof dit niet volstaat, dreigt hij nu ook zijn inkomen te verliezen.


De koepel van de federale politie, zijn werkgever, is zinnens om hem te ontslaan. Torres kijkt aan tegen een administratief probleem en zal zijn inkomen verliezen. Dat ontslag kan zelfs werkelijkheid worden vooraleer hij echt veroordeeld wordt. Er bestaan precedenten in die zin.


In de voorbije dagen kreeg hij bezoek van vijf senatoren: eentje van de União Brasil, en vier van de PL, de partij van ex-president Bolsonaro. Senators Flávio Bolsonaro en Marcos do Val probeerden eveneens om in contact te treden met Torres, maar kregen hiervoor geen toelating van minister Alexandre de Moraes. Naar verluidt weende de ex-minister constant in de aanwezigheid van zijn bezoekers en volgens een psychologe van de strafinstelling is zijn emotionele staat alarmerend.


Torres zit opgesloten sinds 14 januari naar aanleiding van het onderzoek van de verantwoordelijkheid van de autoriteiten tijdens de anti-democratische acties van zondag 8 januari. Hij was de chef van de Publieke Veiligheid van het federaal district toen de gebouwen van de drie machten ingenomen werden door manifestanten die erg veel vernielingen aanbrachten.


De ex-minister vertrok naar de Verenigde Staten voor die bewuste dag, wat de verdenking opleverde dat hij wist wat er komen ging en zich afzijdig hield, met andere woorden medeplichtigheid.


Metrópoles


Foto: José Cruz/Agência Brasil

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page