top of page
  • Observer

Wat een journalist lijden kan

Itamaraju

Een ploeg van TV Bahia, een filiaal van TV O Globo, werd gisteren brutaal aangevallen in Itamaraju door veiligheidsmensen en aanhangers van president Bolsonaro, gedurende zijn bezoek aan de zuidelijke regio van Bahia die zwaar getroffen werd door een hevige regenval.

Reporter Camila Marinho en cameraman Cleriston Santana stonden de helikopter van Bolsonaro op te wachten in het gemeentelijke voetbalstadion Juarez Barbosa.

De reporters van TV Bahia en TV Aratu, een filiaal van SBT, probeerden de president te benaderen, maar de veiligheidsmensen stelden zich op als een muur, zodat hun doorgang geblokkeerd werd. Een van hen nam de nek van Camila Marinho in een wurggreep. Door het tumult kon de actie niet gefilmd worden. Bolsonaro klom bovenop de laadbak van een camionette. Een andere veiligheidsman belemmerde dat de persmensen een microfoon richtten in de richting van de president die riep dat de journalisten op zijn rug stompten: “Als jullie me nog eens stompen, dan stomp ik jullie in het gezicht”, zo zei hij.

Een aanhanger van Bolsonaro duwde de microfoons weg. De spons van de microfoon van TV Bahia werd kapot gescheurd. Camila Marinha zag haar documententasje afgenomen door een andere aanhanger. Een collega journalist wist het te recupereren. Ook Xico Lopes en Dário Cerqueira van TV Aratu werden aangevallen.

51743354124_2579d9b1e0_c

Het was pas later dat de persdienst van de president alle reporters samenriep in de zaal waar het evenement gecoördineerd werd, in een school. Een van de veiligheidsmensen bood zijn verontschuldigingen aan.

Rui Costa, de gouverneur van Bahia betreurde het incident: “Mijn solidariteit gaat naar de ploeg van O Globo die aangevallen werd en verhinderd om hun werk uit te voeren. De persvrijheid is een fundamentele pilaar van de democratie en eender welke aanval op de pers moet afgewezen worden. Dit is het moment om te werken en om solidair te zijn met de getroffenen door het noodweer in het zuiden van onze staat. Geweld tegen de pers is onaanvaardbaar op een moment van leed door een natuurramp. Laten we werken”, aldus de gouverneur via de sociale media.

51743360629_be11f8d10b_c

Hij zei ook dat Bolsonaro enkel naar Bahia reisde om politieke campagne te voeren in de gebieden die te lijden kregen van overstromingen. Tot nog toe verloren 7 mensen het leven. Ongeveer 4.000 bewoners zijn dakloos. Volgens Costa bestond de enige hulp van de federale regering in het sturen van twee helikopters van de marine om te helpen in de verdeling van voedingspakketten en drinkwater.

51742959808_4a199d6d27_c

Costa: “Spijtig genoeg beleeft Brazilië verscheidene tragedies als gevolg van de pandemie, maar de ergste tragedie is het beleid van de president van de republiek, die geen menselijke gevoelens kent en geen empathie heeft voor de mensen. In plaats van vernielde woningen te bezoeken, medeleven en een troostend woord richtend tot de getroffenen, verzamelt hij een reeks militanten rond zich om een politieke actie te voeren, terwijl de mensen moeten opgevangen worden in noodcentra en scholen”.

Bronnen: G1 – Metrópoles

Foto's: Isac Nóbrega/PR - Fotos Públicas - Graer/PMBA

#JairBolsonaro #RuiCosta #TVBahia #TVAratu #CamilaMarinho #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page