top of page
  • Observer

Wat een marionet lijden kan

Haddad-Boneca

De jongste peilingen laten zien dat Fernando Haddad de erfgenaam werd van de stemmen die voor Lula bestemd waren, maar ook van de grote afwijzing van een flink deel van de kiezers die niet meer willen weten van een terugkeer van de arbeiderspartij.

“Haddad is Lula”: indien dit klopt, zoals de propaganda de Brazilianen wil laten geloven, dan geldt dat zowel voor de goede als de minder leuke kant van het sprookje. De ex-burgemeester erft Lula’s stemmen maar ook de hoge afwijzingscijfers m.b.t. het opperhoofd van de PT. De jongste Ibope- (1 oktober) en Datafolha (2 oktober) peiling laten daar geen twijfels over bestaan. In slechts vier dagen tijd steeg de afwijzing van de kiezers t.g.o. Haddad als een raket: van 27% naar 38% volgens Ibope, en van 32% naar 41% volgens Datafolha. De afwijzing van tegenstrever Jair Bolsonaro daalde van 46% naar 45% volgens Datafolha.

De enige pré-kandidaat wiens afwijzingscijfers hoger waren dan die van Bolsonaro, was ex-president Lula, veroordeeld tot 12 jaren opsluiting. Dankzij Lula komt die afwijzing nu op de schouders van Haddad terecht.

Het is op zijn minst een beetje vreemd dat de afwijzing van Haddad in vier dagen tijd met 11 percentuele punten omhoog ging, zonder een aanwijsbare reden. Ibope voerde drie peilingen uit tussen 24 september en 2 oktober. De afwijzing van Haddad groeide in die korte tijdspanne met 30%.

Haddad wordt het meest afgewezen door mannen: 43%, tegen 35% voor Bolsonaro. Bij de vrouwen is het andersom: 51% van hen wil niet weten van Bolsonaro, dit tegen 33% die weigerachtig staat tegenover Haddad.

Illustratie: Facebook

#Ibope #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PT #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page