top of page
  • Observer

Wat is er met je aan de hand, Glenn?

Greenwald

De naam van de journalist Glenn Greenwald (foto), bekend van de website The Intercept en algemeen beschouwd als de “redder” van Luiz Inácio Lula da Silva, kwam deze week herhaaldelijk aan bod bij de sociale media.

Het was via The Intercept dat berichten, uitgewisseld tussen rechter Sérgio Moro en de procureurs van het Lava Jato onderzoek, uitlekten. Die berichten toonden aan dat er sprake was van opzet in het proces tegen Lula, waardoor hij uiteindelijk door Moro werd veroordeeld en in de cel belandde waar hij 580 dagen doorbracht. Lula kwam vrij nadat rechter Edson Fachin (STF) oordeelde dat het proces niet tot de bevoegdheid hoorde van het federale hof in Curitiba, en dus moest overgedaan worden. Later oordeelde het hooggerechtshof dat Sérgio Moro partijdig was in het proces tegen Lula. Deze werd opnieuw verkiesbaar, stelde zich kandidaat en won de verkiezingen op 30 oktober van vorig jaar.

Greenwald reageerde deze week op de jongste blokkeringen van accounts bij de sociale media van diverse Bolsonaro gezinden, opgelegd door minister Alexandre de Moraes, van het hoogste gerechtshof STF.

Uren na de beslissing van Moraes nam Greenwald een interview af van de bolsonaristische podcaster Monark, een van de personaliteiten wiens account geblokkeerd werd op het internet. Naast Monark werden ook volksvertegenwoordiger Nikolas Ferreira en influencer Bárbara Destefani van het kanaal Te Atualizei, gestraft.


BREAKING: The censorship regime in Brazil is growing rapidly, virtually daily now. We just obtained a censorship order that is genuinely shocking, directing multiple social media platforms to *immediately* remove numerous prominent politicians and commentators. — Glenn Greenwald (@ggreenwald) January 13, 2023

Greenwald gebruikte ook Twitter om zijn mening te geven over het Braziliaanse gerechtelijke systeem: “Het regime van censuur in Brazilië groeit erg snel, nu bijna dagelijks; we werden zonet ingelicht over een schokkend censuurbevel waarbij verschillende media-platforms bevolen werden om een aantal prominente politici en commentatoren het zwijgen op te leggen”, aldus Greenwald.

De Zuid-Afrikaanse miljardair Elon Musk die onlangs Twitter kocht, reageerde op de tweet van Greenwald: “Dit is bijzonder zorgwekkend”.


Rumble

Zowel Glenn Greenwald als Elon Musk verdedigen een volledige vrijheid van meningsuiting. Greenwald, gehuwd met een politicus van de PDT (ex-volksvertegenwoordiger David Miranda) wordt geïdentificeerd met links Brazilië na de reeks reportages bij The Intercept, onder de noemer Vaza Jato. Langs de andere kant verklaarde hij ook ooit dat ex-president Bolsonaro gecensureerd werd op de sociale media. Vandaag is Greenwald een van de meest fervente critici van Alexandre de Moraes.

Greenwald twitterde: “Is er nu, of was er ooit een moderne democratie waar één enkele rechter de macht uitoefent die Alexandre de Moraes in Brazilië heeft? Ik kan geen voorbeelden bedenken die zelfs maar in de buurt komen”. Journalist Chico Pinheiro reageerde: “Wat is er met je aan de hand, Glenn? Is er relevante informatie te geven? Het land stond op de rand van een staatsgreep, de gerechterlijke macht met reces en jij komt kritiek leveren op degenen die strijden tegen het bolsonaristische terrorisme? Wat is er met je?”

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#LuizInácioLuladaSilva #Monark #BárbaraDestefani #AlexandredeMoraes #DavidMiranda #NikolasFerreira #Twitter #TheIntercept #GlennGreenwald #ElonMusk #EdsonFachin #STF #BRNieuws #ChicoPinheiro #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page