top of page
  • Observer

Wat is erger voor Brazilië: de president of Covid-19?

Sergio-Moro-Recall

Er bestaat geen twijfel meer over: de regering Bolsonaro lekt aan alle kanten na een ophoping van zwakheden, een onverantwoorde aanpak van de covid-19 crisis, deelname aan een manifestatie tegen de democratie en een reeks opeenvolgende aanvallen tegen zijn eigen ministers, een voor een. Het kan bezwaarlijk gesteld worden dat dit het juiste moment is om opnieuw een aanval te lanceren tegen een minister, nog minder als het gaat om de voormalige rechter Sérgio Moro, vandaag minister van Justitie (voor hoelang nog?).

Het is inmiddels al bekend: een minister die aan populariteit wint in de regering van de kapitein, loopt het risico om onderuit gehaald te worden. Luíz Henrique Mandetta, de voormalige zorgminister, kan erover meepraten. Sérgio Moro is het beu om alsmaar op te botsen tegen een njet van de kapitein, dezelfde die hem overtuigde om minister te worden in zijn regering en hem ‘carte blanche’ gaf, de vrijheid om het ministerie naar eigen inzicht te beheren. Paulo Guedes werd omver gelopen nadat de pandemie de oude oorlog tussen “liberalen en ontwikkelingsdeskundigen” weer deed opflakkeren. Een andere minister die belaagd wordt door bolsonaristas is Tereza Cristina (landbouw) en het kotsbeu is om telkens weer geconfronteerd te worden met aanvallen op China door Ernesto Araújo (BZ), Abraham Weintraub (onderwijs) en Eduardo Bolsonaro, terwijl de handel tussen China en Brazilië fundamenteel is voor haar ministerie en de sector.

Araújo, Weintraub en Eduardo horen bij de kern van de ideologen in het Palácio do Planalto, het officiële gebouw van de regering. Moro, Guedes, Tereza Cristina, net als Mandetta, horen in een andere categorie thuis. Zij aanvaardden hun benoeming om te werken op eigen terrein en om datgene wat zij juist achtten voor het land, om te zetten in de praktijk, niet om de volgeling te worden van een extreemrechtse goeroe ergens in het buitenland en om oorlog te voeren tegen een veronderstelde communistische samenzwering om de wereld te veroveren.

In het licht van deze absurde visie vielen Mandetta, Guedes en Moro in ongenade, en stegen twijfelachtige figuren als Roberto Jefferson (PTB), Valdemar Costa Neto (PL) en Arthur Lira (Progressista), leiders van centrumpartijen die eender wat beloven in ruil voor postjes en voordelen, inclusief het vervolgen van Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM). De deuren van het Palácio do Planalto sluiten zich voor de eersten, alsook voor het Lava Jato onderzoek, altijd geleid door Sérgio Moro met behulp van Maurício Valeixo, chef van de federale politie (PF) die nu door Bolsonaro opzij geschoven werd. Valeixo werd in het begin van 2019 aangesteld door Moro en is zijn vertrouwensman.

In het oog van deze orkaan ligt Rio de Janeiro waar Jair Bolsonaro en zijn familie aan politiek doen. De federale politie voert er diverse operaties en onderzoeken uit, inclusief bij de achterban van de president. Het mag dan ook niet verwonderen dat deze laatste zijn eigen mannetje aan de top wil van de PF.

Sérgio Moro kondigde inmiddels aan dat hij zich vandaag zal uitspreken. Het zou niemand verwonderen dat het om zijn ontslag gaat. Lees de tweets van BRNieuws om op de hoogte te blijven.

Blijft tenslotte de vraag: Wat is erger voor Brazilië, de president of de covid-19 pandemie?

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PauloGuedes #LuizHenriqueMandetta #TerezaCristina #EduardoBolsonaro #MaurícioValeixo #RodrigoMaia #ArthurLira #ValdemarCostaNeto #RobertoJefferson #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page