top of page
  • Observer

Wat kost de steun van Anitta?

Anitta

De bekende Braziliaanse zangeres Anitta heeft meer dan 62 miljoen volgers bij Instagram, 20 miljoen bij TikTok en bijna 18 miljoen bij Twitter, genoeg om invloed uit te oefenen, ook op politiek vlak, iets waar de politici zich heel goed van bewust zijn.

Tot voor korte tijd hield ze zich op de vlakte wat haar stemintentie betreft, maar daar kwam deze week een einde aan toen zij twitterde: “De extreem agressieve en antidemocratische weddenschap van die mensen laat mij geen enkele andere optie meer over. Het wordt LULALA…, jullie domkoppen, geweldplegers, autoritairen”, en: “Ik ben geen ‘petista’, was dat nooit. Maar dit jaar kies ik voor Lula en voor wie me wil helpen om hem te steunen via het internet, TikTok, Twitter, Instagram, volstaat het om het me te vragen en ik zal alles doen wat niet ingaat tegen de kieswetten”.

De fans van Anitta draaiden dol. Haar haters ook. Lula profiteerde van haar uitspraak en plaatste hem op zijn eigen sociale media.

Het besluit van de zangeres om openlijk partij te kiezen, kwam er na de moord op Marcelo Aloizo de Arruda, vorig weekend in Foz de Iguaçu, een gemeentelijke agent die werd doodgeschoten door een bolsonarist toen hij een feestje hield om zijn 50ste verjaardag te vieren. Het thema van dat feest was de arbeiderspartij PT en ex-president Lula.

Het prijskaartje

Het lijdt geen twijfel dat de steun van Anitta erg veel betekent voor Lula, en een nachtmerrie is voor Bolsonaro. Maar er hangt een prijskaartje aan die steun. Gedurende een live gisteren, zei de zangeres zonder omwegen wat ze verwacht van de PT-leider: “Mag ik er op hopen dat Lula dit zal steunen, de wetgeving zal aanpassen? Ik steun je zoveel mogelijk… ik moest een bedrijfje oprichten dat belastingen betaalt, in plaats van al dat volk rijk te laten worden, geld te laten witwassen, weet niet hoe… ik ben er voorstander van om elk bedrijf binnen de lijnen van de wet te brengen. De verkoop van drugs verbieden verhindert niet dat men ze blijft gebruiken… en in plaats van mee te werken aan die oorlog waarbij enkel armen om het leven komen, vaak mensen die daar niets mee te maken hebben, leidt dat tot de rijkdom van hen die geen belastingen betalen en enkel het geld witwassen”.

De woorden van de zangeres klinken al als een eis voor een wederdienst, in ruil voor de steun aan Lula. Maar het gaat om een polemisch thema dat altijd weer verhitte discussies oproept. Leiders van de arbeiderspartij menen dan ook dat de woordenstroom van Anitta digitale munitie vormt voor de bolsonaristen. Tenslotte is het goed om eraan te herinneren dat een legalisatie van de drugsverkoop langs het parlement moet passeren. Het gaat niet om een onderwerp waar enkel een president over beslist.

Bron

Foto: Joel Rodrigues/ Agência Brasil

#TikTok #Twitter #JairBolsonaro #FozdeIguaçú #MarceloArruda #Instagram #PT #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page