top of page
  • Observer

We zullen zien

LulaFestFuturo

Ondanks de kritieken die hier en daar te horen zijn, en deel uitmaken van een democratische benadering, haalt Brazilië opgelucht adem na de vlucht van de valse Messias met angst om gearresteerd te worden, en nadat zijn vice de schuld op zijn schouders schoof van het wangedrag van de militairen in de voorbije 4 jaren. Lula kreeg het presidentiële lint voor de derde keer rond zijn schouders.

Hij slaagde met glans in de test van de inauguratie, een mooi en zelfs emotioneel schouwspel, georganiseerd door zijn nieuwe echtgenote, nu ‘primeira dama’, Janja. Kwaadwilligen trokken de gezondheid van de verkozen president in twijfel, en zijn werkwilligheid.

Bekijk zijn agenda van maandag 2 januari: ontmoetingen met buitenlandse leiders om de 30 minuten; ondertekening van 52 decreten – waarvan de meerderheid het omkeren betreft van decreten die uitgevaardigd werden door de vorige regering -, en nog eens 4 Medidas Provisórias (voorlopige maatregelen) die meteen van kracht werden.

LulaPele

Vandaag bracht hij een laatste groet aan de overleden voetbalheld Pelé, in São Paulo (foto). Wie herinnert zich een bezoek van zijn voorganger aan een begrafenis – buiten die van een militaire valschermspringer? Hij bezocht ook geen enkele begrafenis van een Covid-19 slachtoffer, nu bijna 700.000 in aantal, en weende ook niet voor hen.

De voorganger wist dat wapens die vanaf mei 2019 verkocht werden aan verzamelaars, jagers en sportschutters, omgeleid werden naar de georganiseerde misdaad. Waarom liet hij dat niet onderzoeken? De nieuwe Justitie minister, Flávio Dino, doet dat wel.

Het front dat Lula opbouwde om opnieuw verkozen te worden en om te regeren, is veel breder en sluit vele lagen in van de maatschappij, inclusief enkele partijen die verklaren dat ze oppositie gaan voeren. Een Front Tegen Sociale Ongelijkheid (FCDS – Frente Contra as Desigualdades Sociais), klinkt niet slecht.

Wie daar wil aan deelnemen moet niet van Lula houden. Het volstaat om het er mee eens te zijn dat het beschamend is dat Brazilië op wereldvlak een van de kampioenen is in sociale ongelijkheid. Een land dat voedsel produceert voor de bevolking van 32 andere landen slaagt er niet in om zijn eigen bevolking te voeden.

Minister van Financiën, Fernando Haddad, zei het al: “Het is dringender om het huis terug op te bouwen dan het te kuisen”. Het kuisen begon al met de schoonmaak van het milieu en het verwijderen van de puinhoop. De heropbouw zal wat meer tijd in beslag nemen.

Waarschijnlijk zal één ambtstermijn niet volstaan. Maar opdat er een tweede zou komen, zal de eerste uitstekend moeten zijn.

Voor Lula is het tijdstip aangebroken van “we zullen zien”.

Foto boven: Lula en vicepresident Geraldo Alckmin, samen met hun echtgenotes, op het podium van het Festival do Futuro, in de nacht volgend op de inauguratieplechtigheid.

Bron: “Lula começa a governar com o pé direito”

Foto's: Fotos Públicas - Ivan Storti - Santos FC / Antonio Cruz - Agência Brasil

#Pelé #FernandoHaddad #FlávioDino #Janja #COVID19 #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page