top of page
  • Observer

Weddenschap op de chaos

ProtRodoviaria

Volgens de Braziliaanse wegenpolitie PRF (Polícia Rodoviaria Federal) daalde het aantal wegblokkeringen in het ganse land van 335 naar 220 (Estadão). Vrachtwagenchauffeurs en manifestanten geven de uitslag van de verkiezingen op als motief: zij gaan niet akkoord met de overwinning van Lula.

Columnist Rodrigo Rangel (Metrópoles) gaat dieper in op dat motief en waarschuwt “Men mag zich niet vergissen: we staan voor een weddenschap op de chaos”. Hij schrijft:

“Het moment is gevoelig. Het is nodig om met intelligentie en sereniteit op te treden omdat de escalatie van de crisis net de wens is van zij die wedden op de chaos.

Het is duidelijk dat de bolsonaristische militanten, die wegen afsluiten en manifestaties organiseren in diverse delen van het land, dat doen om een reactie op te wekken die hen een kans geeft om op te rukken in de wanorde.

Uiteraard zijn ze op zoek naar motieven opdat Jair Bolsonaro – nog steeds president, zich isolerend in het Palácio do Alvorado en 36 uur na de bekendmaking van het resultaat van de verkiezingen nog steeds zijn nederlaag niet toegaf – maatregelen neemt waarvan hij altijd al droomde, zoals militairen de straat opsturen in een eventuele situatie van sociale wanorde.

Als het zover zou komen, dan kan dat het begin zijn van een proces waarvan de volgende stappen moeilijk in te schatten zijn.

Het is inderdaad nodig dat de republikeinse instituten – onder dewelke het hoogste gerechtshof STF – optreden tegen het antidemocratische misbruik van de protesten, maar het is wel fundamenteel om voor ogen te houden dat de aangestoken vuurtjes bedoeld zijn om een conflictsituatie op te wekken.

Een andere dringende en noodzakelijke maatregel, is de identificatie van het commando van deze beweging. Komen de bevelen vanuit Brasília? Wie zijn de kopstukken? Zijn er tenslotte mensen van de huidige regering in betrokken? De beelden van de agenten van de wegenpolitie zijn onrustwekkend, een korps dat, zoals iedereen weet, uitpuilt van bolsonaristen, de manifestanten over het hoofd aaiend, iets wat terug doet denken aan de zachte aanpak bij de arrestatie van Roberto Jefferson nadat die kogels afvuurde en granaten wierp in de richting van agenten van de federale politie, op de zondag voorafgaande aan de tweede kiesronde.

Het lijkt evident dat zij die verwarring scheppen, streven naar meer verwarring, en van daaruit het land in de onzekerheid willen duwen. Er moet gereageerd worden, maar met wijsheid, zonder te happen in het uitgestokken aas”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Marcelo Pinto/ A Platéia

#PolíciaRodoviariaFederal #PolíciaFederal #Metrópoles #PRF #RobertoJefferson #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page