top of page
  • Observer

Weer opschudding


De aandacht en herrie rondom het wetsvoorstel Fake News is nauwelijks bedaard, of de Brazilianen worden opnieuw geconfronteerd met opschudding. Overigens, de stemming van dat wetsvoorstel werd uitgesteld na heftige discussies in de Kamer.


Rapporteur Orlando Silva vroeg hierom omdat het wel duidelijk was dat er te weinig stemmen zouden zijn om te slagen, een overwinning van de oppositie. Kamervoorzitter Arthur Lira haalde flink uit tegen big techs zoals Google, Meta en Tic Toc omdat hij vindt dat die niet het recht hebben om invloed uit te oefenen op de wetgevende macht via hun machtige netwerken. Het uitstel van de stemming kan er wel toe leiden dat het hooggerechtshof gaat ingrijpen. De ministers, niet in het minst Alexandre de Moraes, willen ook dat er een regeling komt en de kans is niet klein dat zij de knoop doorhakken, in het nadeel van de bolsonaristen die prediken voor de "vrijheid van meningsuiting". Wordt vervolgd.


Nieuwe opschudding


De federale politie voerde vandaag een aanhoudingsbevel uit tegen luitenant-kolonel Mauro Cid, ex-adjudant van Jair Bolsonaro, alsmede een huiszoeking in de huidige woning van de ex-president, in Brasília. De operatie werd goedgekeurd door minister Alexandre de Moraes van het Supremo Tribunal Federal.


De operatie kreeg de naam "Operação Venire". Volgens de federale politie gaat het om een onderzoek naar de illegale invoer van valse informatie over de vaccinatie tegen Covid-10 in de systemen van het ministerie van Gezondheid.


In het totaal werden er 16 huiszoekingen en zes aanhoudingsbevelen uitgevoerd, in Brasília en in Rio de Janeiro. De politie zal het in beslag genomen materiaal onderwerpen analyseren.


De invoer van valse informatie gebeurde tussen november 2021 en december 2022 met als doel de waarheid te verhullen over de inentingen van de begunstigden. De vaccinatiekaarten van de ex-president, zijn dochter Laura van 12 jaar, Mauro Cid, echtgenote en dochter werden gewijzigd.


"Hierdoor konden zulke mensen de respectievelijke vaccinatiecertificaten uitgeven en gebruiken om de toen geldende gezondheidsbeperkingen te omzeilen die werden opgelegd door de autoriteiten (Brazilië en de Verenigde Staten) om de verspreiding van besmettelijke ziekten, in dit geval Covid-19, te voorkomen", aldus de federale politie.


Bij de huiszoeking in de woning van de ex-president werd zijn smartphone en die van echtgenote Michelle in beslag genomen.


De affaire beheerst het nieuws in vrijwel alle kranten en nieuwskanalen, op TV of via het internet.


Foto boven: Jair Bolsonaro en Mauro Cid. Alan Santos/PR

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page