top of page
  • Observer

Weintraub: Met alle Chinezen…

WeinChina

Minister van Onderwijs Abraham Weintraub liet zich opnieuw opvallen door zijn gebrek aan wijsheid door een tekst te publiceren bij Twitter waarin hij de draak steekt met de Chinezen. Door de grote repercussie verwijderde hij nadien zijn bericht, maar dat kon niet meer voorkomen dat de Chinese ambassade boos reageerde en een officiële verklaring eiste van de Braziliaanse regering over de tweet van de minister.

De tekst van Weintraub imiteerde de manier van spreken van “Cebolinha”, een personage uit de bekende stripverhalen en filmpjes van de “Turma da Mônica”. In de tekst wisselde hij de letter “R” door “L” om het Chinese accent te beklemtonen wanneer zij Portugees spreken.

Hij suggereerde dat China “relatief versterkt” uit de coronavirus crisis komt, en dat dit combineert met de plannen van dat land “om de wereld te domineren”, eraan toevoegend dat er in Brazilië Chinese partners bestaan voor dit objectief:

“Geopolíticamente [sic] , quem podeLá saiL foLtalecido, em teLmos Lelativos, dessa cLise mundial? PodeLia seL o Cebolinha? Quem são os aliados no BLasil do plano infalível do Cebolinha paLa dominaL o mundo? SeLia o Cascão ou há mais amiguinhos?”

Samen met het bericht publiceerde hij een afbeelding van een cover van een strip met de Turma da Mônica in China (foto boven).

Ambassadeur Wanming Yang antwoordde op de stunt van de minister, eveneens via Twitter: “China wacht op een officieel antwoord van de Braziliaanse regering over de woorden van de minister van Opvoeding, lid van de Braziliaanse regering. Wij zijn er ons van bewust dat onze volkeren aan dezelfde kant staan om te weerstaan aan de racistische woorden, en om onze vriendschap te bewaren”.

De aanval van Weintraub op China was niet de eerste van een Braziliaanse autoriteit. Op 18 maart laatstleden schoof volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro de schuld van de pandemie op de schouders van de Chinezen: ““De schuld voor de pandemie van het coronavirus heeft een voornaam en achternaam, met name de Chinese communistische partij. Wie de nucleaire ramp van Tsjernobyl meemaakte, zal begrijpen wat er gebeurde. Vervang de nucleaire eenheid door het coronavirus, en de dictatuur van de Sovjet-Unie door die van China. Nog maar eens probeert een dictatuur iets bijzonder ernstig te verbergen om geen gezichtsverlies te lijden, maar dat wel veel levens had kunnen redden. China is de enige schuldige, de oplossing ligt in vrijheid”, zo schreef hij.

Via het officiële Twitter account van de Chinese ambassade verscheen toen meteen het volgende antwoord: “De woorden van Eduardo Bolsonaro zijn buitengewoon onverantwoord en klinken bekend in de oren. Ze werden gekopieerd van zijn dierbare vrienden. Waarschijnlijk werd hij, na zijn terugkeer uit Miami, besmet door een mentaal virus dat ook de vriendschap tussen onze volkeren infecteert”. En verder, rechtstreeks aan zijn adres: “Helaas ben je iemand zonder enige internationale visie of gezond verstand, en ken je noch China, noch de rest van de wereld. Wij raden je aan om je niet te haasten om de Amerikaanse woordvoerder in Brazilië te willen zijn, op het gevaar af dat je gaat struikelen”.

Er wordt veel gespeculeerd in gans de wereld over de rol van China in deze dodelijke pandemie, zowel op menselijk als op economisch vlak. Anderzijds wil iedereen nu medische apparatuur en dito producten van hen kopen. Wie heeft nu gelijk?

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Tsjernobyl #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #Twitter #TurmadaMônica #WanmingYang #EduardoBolsonaro #Miami #Cebolinha

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page