top of page
  • Observer

Welles nietes

Sitio

De eerste ontmoeting tussen ex-president Lula en plaatsvervangende rechter Gabriela Hardt (die het Lava Jato proces voorlopig overneemt van Sérgio Moro nadat deze aanvaarde om minister van justitie te worden in de nieuwe regering van Jair Bolsonaro), werd gekenmerkt door momenten van spanning, aanvallen en onderbrekingen.

Al in het begin van het verhoor omtrent de sítio in Atibaia liep het fout. Lula gebruikte dezelfde tactiek als bij de vorige ondervraging over het triplex appartement van Guarujá, waarvoor hij veroordeeld werd, en zei dat hij de beschuldiging omtrent het buitenverblijf niet begreep.

“Ben ik de eigenaar van die sítio of niet”, zo vroeg hij aan de rechter die antwoordde: “U dient daarop te antwoorden, niet ik, en ik ben op dit moment nergens van beschuldigd”.

Lula: “Neen, wie mij moet antwoorden is degene die mij beschuldigd”. De rechter verscherpte haar toon en zei dat, indien Lula zo zou verdergaan, er een probleem zou oprijzen. Zij liet duidelijk verstaan dat zij de rechter was in dit geval en dat zij de nodige vragen zou stellen om de nodige opheldering te verkrijgen, maar dat zijzelf niet zou ingaan op vragen van zijn kant.

Een nieuw conflict deed zich voor op het moment dat Lula rechter Moro ervan beschuldigde om de vriend te zijn van wisselagent Alberto Yousseff. Gabriela Hardt reageerde op harde toon tegen Lula’s advocaat Cristiano Zanin Martins en maande hem aan zijn client onder controle te houden: “Ik zal onder geen beding toelaten dat hij beschuldigingen uit tegen mijn collega”. Lula hield echter vol en zei dat Moro Yousseff gedurende acht jaar in de gaten hield. De rechter: “Hij werd hoegenaamd niet bewaakt gedurende acht jaar, en het is beter dat u hiermee ophoudt”, zo klonk het.

Lula, zichtbaar zenuwachtig en geïrriteerd, bleef doorgaan met het geven van harde en ironische antwoorden, en stak op een gegeven moment zelfs zijn vuist in de hoogte. Hij zei (over Fernando Bittar, een van de 2 officiële eigenaars van het buitenverblijf. De andere is Jonas Suassuna): “Als hij zegt dat hij niet betaalde omdat hij veronderstelde dat Marisa (de overleden echtgenote van Lula) dat deed, dan kan ik haar dat niet meer vragen”, en “Wat ik erg vind en wat u zou moeten vragen aan Leo (Pinheiro, de voormalige baas van het bouwbedrijf OAS) is waarom hij zijn rekening niet voorlegde. Waarom deed hij dat niet? Wie geld tegoed heeft, zal daar alle dagen om vragen!” .

Op weg naar een veroordeling?

De antwoorden op de vragen van de rechter en de manier waarop dit gebeurde, dwingen Lula nog meer in het defensief. De afgevaardigde van het openbaar ministerie wilde weten waarom Lula de uitvoerders van de werken (Odebrecht, OAS en vriend Carlos Bumlai) niet opzocht om persoonlijk met hen af te rekenen en de kosten van de hervormingen te betalen. Lula: “De sítio is niet de mijne. De werken werden niet uitgevoerd door mij. Bijgevolg moest ik ook niet betalen, ik was in de mening dat de eigenaar dat zou betalen”. De procureur antwoordde hierop dat Fernando Bittar tijdens zijn verhoor van een week geleden zei dat hij niets betaalde omdat hij ervan uitging dat Lula en zijn echtgenote Marisa Leticia, als bevoordeelde partij van de aangebrachte verbeteringen, zouden betalen voor dat extra comfort, voor een totaal geschat op R$ 1,02 miljoen reais. Gevraagd naar uitleg zei Lula: “Hij (Bittar) spreekt en u wil dat ik er uitleg over geef?” . De procureur: “Het kan toch niet dat een groot aannemersbedrijf zomaar gratis een sítio verbouwt, toebehorend aan een onbekende die luistert naar de naam Bittar?” . Lula: “Als hij beweert dat hij niet betaald omdat hij ervan uitging dat Marisa zou betalen, dan kan ik haar dat niet meer vragen”.

Over de sítio: “Ik ging ernaar toe omdat de eigenaar mij dat toeliet, ok? En welke persoonlijke bezittingen heb ik daar? Onderbroeken, pyjama’s, dat zijn dingen die ik overal meeneem waar ik blijf overnachten”. De procureur: “Maar zij (OAS, Odebrecht, Bumlai) zeggen dat die werken voor u uitgevoerd werden”. Lula: “Ach mijn God, zonder dat ik daarom vroeg. Vindt u het niet eigenaardig dat iemand een werk uitvoert zonder dat ik daarom gevraagd heb? En dan nadien in een gerechtelijk akkoord onder druk verklaren dat Lula erin betrokken moet worden. En u neemt dat voor waar aan! “.

Het verslag van de PF

Foto’s van de uitgevoerde werken en de bezittingen van Lula en Marisa zijn te vinden in dit gerechtelijk verslag van de federale politie.

Een uittreksel uit het verhoor van gisteren 14 november

Bron 1Bron 2

Foto's: PF

#JonasSuassuna #LéoPinheiro #JoséCarlosBumlai #OAS #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #FernandoBittar #AlbertoYousseff #GabrielaHardt #Lula #CristianoZanin #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page