top of page
  • Observer

Welletjes geweest

Brazilianen worden regelmatig geconfronteerd met de uitslag van allerlei peilingen, niet in het minst politiek getint. De uitslag van dergelijke peilingen mag nog wel eens afhangen van de opdrachtgever, aldus kwatongen. Politici gebruiken de uitslagen ook liefst in hun eigen voordeel, en als dat niet kan, dan is “de boodschapper de pineut”. Peilingen van bedrijven als Ibope, of de groep Datafolha (van de media groep Folha) worden meestal iets ernstiger genomen.

De nieuwste peiling van Datafolha wijst op een klinkende overwinning voor ex-president Lula in de verkiezingen van volgend jaar. Ondanks zijn vervolgingen door het gerecht en een veroordeling van 9 jaren achter slot en grendel (moet nog bevestigd worden) haalt hij maar liefst 35 %. De arbeiderspartij (PT) trekt alvast de conclusie dat Lula “een fenomeen” zou zijn, als hij aan de verkiezingen zou kunnen deelnemen (wat dus afhangt van de uitspraak van de 3 rechters die over zijn beroep moeten oordelen). Senator Lindbergh Farias, partijleider in de senaat en bij tegenstanders vooral bekend als een van de hevigste leden van de “Bancada da Chupeta”* reageerde enthousiast en zei: “Wie dacht dat Lula onderuit gehaald werd door de getuigenis en open brief van Antonio Palocci, zal nu zijn eigen haren uittrekken van frustratie”. Misschien was dit een ietwat voorbarige uitspraak en zou de senator er goed aan doen om alle resultaten van de peiling onder de loep te nemen.

Die peiling laat er immers geen twijfel over bestaan: de Brazilianen wensen Lula achter de tralies en een vervolging wegens corruptie voor huidig president Michel Temer. 54 % van de ondervraagden vinden dat alles wat aan het licht kwam door het Lava Jato onderzoek zwaar genoeg weegt om Lula op te sluiten. 40 % vindt een opsluiting niet nodig. 5 % onthoudt zich van een antwoord op deze vraag. Michel Temer wordt zwaarder beoordeeld. 89 % van de ondervraagden vindt dat de kamer een onderzoek tegen hem moet goedkeuren. Voor (slechts) 7 % is een onderzoek niet nodig.

Braziliaanse politici zouden er goed aan doen om de uitslag van deze peiling grondig te analyseren om dan vast te stellen dat de bevolking het nu echt wel gehad heeft met de ontstellende corruptie. De meesten zijn blijkbaar in de eerste plaats bezorgd om hun eigen vel. 44 % van de ondervraagden denkt dat de corruptie uiteindelijk zal minderen. Daartegenover staat een meerderheid van 53 % die ervan overtuigd is dat het allemaal gewoon zal doorgaan, business as usual. Schuldigen en medeschuldigen zijn nogal traag van begrip om vast te stellen dat het nu welletjes is geweest.

*Bancada (in deze betekenis): afgevaardigden van een deelstaat of van een bepaalde politieke partij (of groep van gelijkgestemde partijen), of een fractie in de kamer of senaat. Chupeta: fopspeen. De “Bancada da Chupeta” maakte furore in de senaat ten tijde van de impeachment procedure tegen Dilma Rousseff door zijn heftige en rumoerige tussenkomsten. De belangrijkste leden van dit tumultueuze groepje: Lindbergh Farias (PT), Gleisi Hoffman (PT), Humberto Costa (PT), Vanessa Grazziotin (PCdoB) en Fátima Bezerra (PT).

#BrazilieNieuws #Datafolha #MichelTemer #Lula #LindberghFarias

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page