top of page
  • Observer

Werd de PSDB gespaard in het Lava Jato onderzoek?

Paulo-Preto

Volgens woordvoerders van senator Aécio Neves (PSDB) zou deze laatste laten doorschemeren dat hij zich niet kandidaat zal stellen bij de komende verkiezingen, noch voor de kamer, noch voor de senaat. Partijleiders, vooral zij die gelinkt worden aan presidentskandidaat Geraldo Alckmin, zijn alvast tevreden met het nieuws. Of dit zal bijdragen tot enige vooruitgang van de ‘tucanos’ is twijfelachtig. Het geval “Paulo Preto” kan de partij, eeuwige tegenstander van de PT, nog meer stokken in de wielen steken.

Paulo Vieira de Souza, beter gekend als “Paulo Preto”, werd jaren geleden benoemd als directeur van Dersa (voluit Desenvolvimento Rodoviário S.A.) een naamloze vennootschap die gecontroleerd wordt door de regering van de staat São Paulo. Dersa bouwt & onderhoudt wegen, terminals, deels betaald via tolstations (pedágios). De benoeming gebeurde in 2007, door José Serra (PSDB), destijds gouverneur van de deelstaat.

Na zijn benoeming opende Paulo Preto 4 rekeningen bij de Zwitserse bank Bordier & Cie, in Genève. Dit werd bevestigd door documenten die door de Zwitserse autoriteiten naar Brazilië gestuurd werden. De rekeningen werden tussen 2007 en 2011 (tijdens de ambtstermijnen van José Serra en Geraldo Alckmin) gevoed met diverse bedragen, oplopend tot een totaal van US$ 34 miljoen. Dat geld werd door Paulo Preto in het begin van vorig jaar overgeheveld naar de Bahama’s, vandaag met een waarde van 121 miljoen reais.

Volgens de krant Folha de São Paulo gaat het om steekpenningen die betaald werden aan Paulo Preto via 6 grote werken van de gemeente São Paulo en van de regering van de deelstaat, o.l.v. José Serra. De informatie werd bekomen door spijtoptanten, betrokken in het verhaal. Zij spreken zelfs over een totaal van 173 miljoen reais. De Braziliaanse fiscus was nooit op de hoogte van de buitenlandse rekeningen van Paulo. Die had zijn postje te danken aan Aloysio Nunes (PSDB), een van de kopstukken van de partij, destijds stafchef van de deelstaatregering, nu minister van buitenlandse zaken in de regering Temer. Nunes ontkent dit.

Rodoanel-Sul
Rodoanel Sul - Foto - Rodovia Brasil

Paulo Vieira de Souza werd op 6 april l.l. in preventieve hechtenis genomen via het Lava Jato onderzoek in São Paulo, dit met de beschuldiging dat hij 7,7 miljoen reais wegsluisde van de werken aan de “Rodoanel Sul”, wat ontkend wordt door zijn advokaten.

De column Radar van het tijdschrift Veja wist te melden dat Paulo Preto, opgesloten in de gevangenis van Tremembé (samen met vele zware criminelen) vreest voor zijn fysieke integriteit. Dit gebeurde eerder al met Marcos Valerio, bekend van het mensalão schandaal tijdens de regering Lula. Valerio werd aangevallen, kreeg pakken slaag en verloor zelfs enkele tanden. De familie van Paulo Preto zet hem nu onder druk om een gerechterlijk akkoord af te sluiten, net als bij Renato Duque (Petrobras). Die hield lang stand maar gaf uiteindelijk toe. Nogal wat ‘tucanos’ zien donkere wolken aankomen.

Zoals vaker gezegd: corruptie is heus geen privilege van links Brazilië. De bekende blogger Kennedy Alencar zegt dat de zaak Paulo Preto het bewijs vormt dat de Lava Jato onderzoekers te lang hebben gewacht om de PSDB te onderzoeken, dit met het argument dat de PT prioritair was omdat zij aan de macht waren. Die onderzoekers lieten herhaaldelijk uitschijnen dat het veel moeilijker was om de corruptie bij de PSDB bloot te leggen dan bij de PT.

Foto boven: YouTube

#BordierampCie #RenatoDuque #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #AloysioNunes #RodoanelSul #PauloPreto #Petrobras #Dersa #FolhadeSãoPaulo #JoséSerra #PauloVieiradeSouza #PSDB #Tucanos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page