top of page
  • Observer

Wetsvoorstel Fake News


Als er al één onderwerp is dat veel beroering veroorzaakt in Brazilië, dan is dat de "PL Fake News", in deftig Nederlands 'wetsvoorstel nepnieuws'. Wat is er aan de hand en welke invloed heeft dat op de internetgebruikers?


Het wetsvoorstel met het nummer 2.630/2020 wordt normaal gesproken gestemd in de Kamer op dinsdag 2 mei, indien alles goed gaat. Het gaat om een oude droom van de Braziliaanse president die vaker dan eens een regeling van het internet verdedigde. Het voorstel is al drie jaar in voorbereiding, met de bedoeling om nepnieuws te voorkomen, maar het groeide inmiddels uit tot een initiatief om een regeling op te stellen voor de big techs in Brazilië.


De tekst kende in die drie jaren al verschillende wijzigingen (28 van de 63 artikelen). Het is de nieuwe versie die door de rapporteur, volksvertegenwoordiger Orlando Silva (foto boven) - ooit nog minister van Sport - voorgelegd wordt voor stemming.


Het project verdedigt in het algemeen dat grote technologische bedrijven als Google, Twitter en Facebook, verantwoordelijk zouden zijn voor de inhoud die bij hen gepubliceerd wordt door derden. Vandaag kunnen deze platformen niet gestraft worden in geval dat er beledigende of criminele posts via hen verschijnen, behalve op gerechtelijk verzoek.


De nieuwste versie van het project bepaalt dat aanbieders van sociale netwerken on-demand contentmakers moeten betalen, of het nu om tekst, video, audio of afbeeldingen gaat.


Hetzelfde geldt voor journalistieke inhoud die door de platforms wordt gebruikt, ongeacht het formaat, zolang het journalistieke bedrijf minimaal twee jaar in de sector actief is. Het wetsvoorstel moet regelen wat de criteria, waarden, transparantie en onderhandelingsvorm zullen zijn.


Indien het voorstel goedgekeurd wordt, dan moeten de platforms geregeld monitoring- en transparantierapporten van hun websites indienen. Minstens één keer per jaar moeten de bedrijven door een externe audit beoordeeld worden en de resultaten ervan publiceren.


Een andere vereiste is dat de verantwoordelijken van de netwerken mechanismes creëren om de moderatieactie publiekelijk te informeren. Ze moeten ook de identificatie publiceren van de juridische actie die aanleiding heeft gegeven tot moderatie in accounts of inhoud.


"Aanbieders zullen vanaf de vaststelling van het beveiligingsprotocol burgerlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade die voortvloeit uit inhoud die door derden is gegenereerd, wanneer de voorkennis van dergelijke inhoud wordt aangetoond", aldus de tekst.


Berichten app's


Het voorstel bevat een limiet voor het doorsturen van berichten en media naar meerdere gebruikers. Verzendlijsten mogen enkel voorkomen tussen personen die geïdentificeerd worden in de contacten van afzenders en ontvangers.


Misdaad en boete


Het project voorziet de omschrijving van een nieuwe misdaad en een nieuwe boete.


Misdaad: het promoten of financieren van informatie waarvan bekend is dat deze onjuist is en die het verkiezingsproces in gevaar kan brengen of iemand schade kan berokkenen.


Boete: aanbieders moeten op straffe van een boete voldoen aan alle rechterlijke uitspraken die bepalen dat illegale inhoud die verband houdt met het plegen van misdrijven, binnen 24 uur onmiddellijk moet worden verwijderd.


De jongste versie van het voorstel voorziet geen nieuw controleorgaan, wat eerst wel voorgesteld werd.


Parlementaire onschendbaarheid


De PL Fake News voorziet een "gedifferentieerde status" voor parlementariërs die de sociale netwerken gebruiken, een polemische regel omdat de netwerken hierdoor niet meer verplicht zijn om de publicaties van politici te modereren.


Google


Google publiceerde een open brief waarin gesteld wordt dat het wetsvoorstel een "ernstige bedreiging vormt voor de vrije meningsuiting". Op de (Braziliaanse) startpagina van de zoekmachine staat een link: "Het wetsvoorstel Fake News kan meer verwarring brengen over wat waar of niet waar is in Brazilië".De link leidt naar een andere pagina waarin Marcelo Lacerda van Google Brasil de standpunten van het bedrijf uitvoerig toelicht, een initiatief wat in het verkeerde keelgat schoot van Justitieminister Flávio Dino en senator Randolfe Rodrigues. Dino had het over een "misbruikende praktijk" en kondigde een actie aan bij Senacon (Secretaria Nacional do Consumidor).


Kamervoorzitter Arthur Lira wordt inmiddels onder druk gezet om de stemming uit te stellen omwille van een mogelijke nederlaag.


De volledige tekst van het wetsvoorstel kan u hier vinden (PDF).


UOL giz_br


Foto: Zeca Ribeiro / Câmara dos Deputados

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page