top of page
  • Observer

What’s (app) the matter?

WhatsApp

Het bedrijf WhatsApp nam vandaag maatregelen tegen bedrijven die massaal berichten versturen met valse informatie. De krant Folha de São Paulo publiceerde een reportage waarin beweerd werd dat marketingbedrijven, betaald door ondernemers, dergelijke berichten in grote hoeveelheden verspreiden via groepen van deze app. De berichten worden dikwijls ook nog eens doorgestuurd door de individuele gebruikers van dergelijke groepen naar hun eigen contacten, al snel terechtkomend bij miljoenen WhatsApp gebruikers.

WhatsApp liet weten dat ze onmiddellijke maatregelen namen om deze praktijken in te perken. Een groot aantal (vele duizenden volgens het bedrijf) accounts werden ook geblokkeerd, waaronder dat van senator Flávio Bolsonaro, een van de zonen van presidentskandidaat Jair Bolsonaro, beiden aangesloten bij de PSL. De reportage van de krant Folha maakt melding van contracten tot 12 miljoen reais, afgesloten door ondernemers zoals Luciano Hang, van de wit- en bruingoedketen Havan (Santa Catarina). Dergelijke praktijken zijn illegaal en kunnen beschouwd worden als een illegale financiering van een verkiezingscampagne, mogelijk leidend tot de uitsluiting van de kandidaat die op deze manier bevoordeeld werd.

De PT diende hiervoor een aanklacht in bij het kiestribunaal TSE, een onderzoek eisend omdat zij vinden dat tegenstrever Bolsonaro op deze manier begunstigd werd. Deze laatste liet via Twitter weten dat hij geen controle heeft over vrijwillige medewerkers, en dat de arbeiderspartij niet benadeeld wordt door fake news, maar wel omdat de waarheid aan het licht komt.

Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann (PT) bevestigde vandaag dat zij een snel optreden vroeg van het TSE, via de voorzitster van dat hof, Rosa Weber. De aanklacht komt niet alleen van de PT, maar ook van PROS, PCdoB, PSB, PSOL en de PCB. Volgens Gleisi zou minister Weber gezegd hebben dat de eerste conclusies in dit weekend kunnen verwacht worden, maar dat het tribunaal het ganse proces op een normale manier zal afhandelen. M.a.w.: een verklaring van ongeldigheid van kandidaat Jair Bolsonaro i.v.m. deze praktijken is niet uitgesloten, maar kan aanslepen tot in het voorjaar van 2019.

Bron: Agência Brasil

#TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Twitter #JairBolsonaro #Havan #GleisiHoffmann #Whatsapp #FolhadeSãoPaulo #FlávioBolsonaro #RosaWeber

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page