top of page
  • Observer

Whatsapp-onderzoeker bedreigd

Wapp

Een Braziliaanse professor die in de Verenigde Staten woont en zich bezighoudt met het bestuderen van het gebruik van Whatsapp door politieke groeperingen, bevestigt dat hij bedreigd werd tijdens zijn aanwezigheid in São Paulo en dat hij daarom dringend het land verliet. David Nemer, de onderzoeker in kwestie, was vorige week in São Paulo en maakte gebruik van de gelegenheid om een stadspark te bezoeken.

Vorige zaterdagochtend (14 december) kreeg hij een anonieme e-mail waarin te lezen stond “dat het bekend was waar hij zich bevond” en dat hij “voorzichtig” moest zijn. Bij de mail werd een foto aangehecht waarop Nemer te zien was in het park dat hij enkele dagen voordien bezocht. UOL Notícias beschikt over de foto maar publiceert hem niet om het onderzoek van de politie niet in het gedrang te brengen. Het was de vierde e-mail met bedreigingen in evenveel maanden, zo zei de onderzoeker.

Volgens Nemer zijn de bedreigingen afkomstig van een lid van de groep Bolsonaro aanhangers die hij bestudeert: “Ik onderzoek deze groep en hou hun activiteiten in het oog, bestaande uit het rondsturen van fake news berichten, pro-Bolsonaro. Deze groep heet MAV – Movimento Ativista Virtual, ofwel een virtuele militie”, aldus de onderzoeker.

Dezelfde dag dat hij de e-mail ontving (vorige zaterdag), stapte hij naar de burgerlijke politie om een klacht in te dienen (BO – Boletim de Ocorrência) die nog niet bevestigde dat er een onderzoek werd opgestart. Diezelfde avond nam Nemer een vliegtuig terug naar het buitenland, zijn reisplannen anticiperend en bestemming wijzigend.

Nemer werkt bij de Universiteit van Virginia als professor in het departement dat de media bestudeert. Vandaar uit volgt hij de acties van politieke groeperingen via Whatsapp die politici steunen, zowel van links, centrum-links, centrum, centrum-rechts en extreem-rechts. Dergelijke groepen zijn actief in het voordeel van president Bolsonaro, de PT, PSOL, Ciro Gomes (PDT) of autoriteiten als (Kamervoorzitter) Rodrigo Maia. Nemer onderzoekt het inzetten van robots, het verspreiden van haatpraat en fake news berichten.

Sinds augustus van dit jaar kreeg Nemer al vier anonieme e-mails toegezonden met bedreigingen. Op 24 augustus stond er te lezen “Denk je dat je veilig bent buiten Brazilië, hier in de USA… Eduardo Bolsonaro, onze 03, wordt onze ambassadeur en dan ben je vern**kt”. De tekst verwijst naar de, inmiddels gefrustreerde poging om de zoon van de president te laten benoemen als ambassadeur van Brazilië in Washington. De e-mail van vorige zaterdag bewijst dat de bedreiging ernstig moet genomen worden, t.t.z. iemand wist dat de professor daadwerkelijk aanwezig was in São Paulo, slaagde erin om hem te volgen en om een foto te nemen terwijl hij wandelde in het park.

Volgens de onderzoeker vindt hij tijdens zijn studies vooral berichten die afkomstig zijn van extreem-rechts en Bolsonaro-aanhangers, ook al onderzoekt hij alle mogelijke partijen en ideologieën. Op die manier ontdekte hij de massale verspreiding van berichten en geruchten over de sluiting van het parlement of van het hooggerechtshof STF. Nemer identificeerde groepen van neonazi’s en pedofielen. Hij verzamelde ook berichten waarin ex-aanhangers bekenden dat ze wekelijks R$ 400 tot R$ 600 betaald kregen om fake news berichten te produceren en te verspreiden tijdens de jongste verkiezingen (vorig jaar), ten voordele van Bolsonaro. Hij denkt dat sommige van zijn studies ongenoegen opwekten bij ‘Bolsonaristas’, dit via reacties van Twitter gebruikers en een live van president Bolsonaro: “Velen denken dat het verspreiden van fake news een spelletje is, maar dat is het niet. Het gaat echt om een militie”, zo bevestigde hij.

Nemer heeft wel een voorbehoud: “De resultaten van mijn onderzoek betekenen niet dat alle Bolsonaro kiezers neonazi’s zijn, pedofielen, verspreiders van fake news of gefinancierd worden door zwart geld van ondernemers, zelfs niet dat president Bolsonaro medeplichtig is in dit gedrag, of iets te maken heeft met de bedreigingen. Het gaat om specifieke figuren die op deze manier handelen en zich gesterkt voelen door de extreme uitspraken van de president”, zo zegt hij.

De professor onderzoekt het gebruik van Whatsapp in de politiek sinds maart van 2018. Doordat het kiestribunaal TSE niemand strafte voor het verspreiden van valse informatie bij de voorbije verkiezingen, voorziet hij dat deze illegale vorm van politieke propaganda zal voortgezet worden in 2020. Hij meent dat dergelijke illegale acties vooral door Bolsonaro aanhangers ingezet werden, maar sluit linkse partijen niet uit van dezelfde praktijken: “Je kan zien dat een groot deel in het voordeel van Bolsonaro was, maar er waren ook berichten pro-Haddad (ex-presidentskandidaat van de PT)”, zo bevestigt hij.

Bron

Illustratie: Whatsapp

#UOLNotícias #CiroGomes #Washington #SãoPaulo #TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PDT #Twitter #JairBolsonaro #BO #FakeNews #Whatsapp #EduardoBolsonaro #PT #PSOL #RodrigoMaia #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page