top of page
  • Observer

Wie durft neen zeggen tegen Lula?

LLPT

Journalist Ricardo Noblat schrijft: “De eenzaamheid van de macht vormt het grootste gevaar”. Hij heeft gelijk. Machthebbers houden niet van tegenspraak. Weinigen onder hen aanvaarden kritiek. Noch minder in aantal zijn de ondergeschikten die het aandurven om hun chefs te wijzen op hun vergissingen, tenzij tegen gelijkgestelden, op zachte toon.

Men kan het Lula niet kwalijk nemen dat hij vroegere “kameraden” uitkiest voor de harde kern van zijn regering. Maar zullen zij het aandurven om neen te zeggen, of om hem te waarschuwen voor eventuele fouten?

Niemand durfde neen zeggen tegen Bolsonaro. Wie dat wel durfde, werd de laan uitgestuurd. Generaal en minister Luiz Eduardo Ramos durfde het nauwelijks aan om te zeggen dat hij zich liet vaccineren tegen covid-19.

Wie zijn beslissingen afsluit voor kritische beoordelingen, is geneigd om meer fouten te maken. Het was Lula zelf, toen hij voor het eerst verkozen werd als president, in 2002, die zei: “Ik mag geen fouten maken”.

Hij nam het juiste besluit om de economische politiek van zijn voorganger, Fernando Henrique Cardoso, voort te zetten. Hij maakte een blunder toen hij probeerde te regeren zonder de macht te delen met andere partijen.

In die tijd maakte zijn stafchef, José Dirceu, een akkoord met andere partijen zoals de toenmalige PMDB, opdat Lula zou kunnen rekenen op een flinke basis in het parlement bij de stemmingen. Op het laatste moment zette Lula een stap terug. Hij koos ervoor om te investeren in de persoonlijke steun van volksvertegenwoordigers en senatoren, om de projecten van zijn regering goed te keuren. En dat was het begin van…

… het mensalão schandaal, de koop van stemmen, betaald met overheidsgeld, waardoor de regering haast struikelde. Zover kwam het niet omdat de oppositie het beter vond om Lula alleen te laten bloeden. Zij geloofden dat Lula hierdoor naar de afgrond gleed en de volgende verkiezingen zou verliezen. Daarom werd een afzettingsprocedure afgewezen. Lula sprak op een bepaald moment even over aftreden, maar recupereerde zich en werd opnieuw verkozen.

Tijdens de campagne van dit jaar herhaalde Lula dat hij niet het recht had om zich te vergissen, en dat zijn regering de verschillende politieke krachten zou weerspiegelen die hem steunden.

De weerspiegeling volstaat niet. Het is nodig dat hij luistert naar de opinies van zijn geallieerden, en die ook toepast waar nodig. Indien hij dat niet doet, dan zal het enkel om een nieuwe PT-regering gaan, en dat is niet wat hij beloofde.

De stemmen die hij kreeg waren niet allemaal voor hem, maar komen ook voor een flink deel van mensen die Bolsonaro weg wilden.

De uitspraak van het jaar

Lula moet zijn uitspraak van gisteren laten omkaderen en ophangen aan de muur van zijn toekomstig kabinet in het Palácio do Planalto:

“Ik weet dat jullie ons zullen blijven helpen en eisen stellen. Dit is belangrijk: hou niet op met te eisen. Indien jullie niets in rekening brengen, dan denken wij dat we het goed doen. Maar vaak maken we fouten, en blijven we fouten maken omdat de mensen niet klagen”.

Foto: Lula tijdens de overhandiging van het eindrapport over de regeringswisseling en de aankondiging van nieuwe ministers.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

#PMDB #Mensalão #JoséDirceu #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #PT #Lula #BRNieuws #RicardoNoblat

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page