top of page
  • Observer

Wie geen hond heeft, jaagt met een kat

Joao-Amoedo

João Amoêdo (55) is een bankier, ingenieur, administrator en een politicus. Hij is een van de oprichters van de kleine liberale partij Novo, tevens een van de 13 presidentskandidaten. Zijn aanpak en uitleg druist in tegen de klassieke Braziliaanse politiek, en daardoor wist hij niettemin een flink aantal kiezers te overtuigen, zelfs al kan hij niet deelnemen aan de debatten en heeft hij hooguit enkele seconden zendtijd in de officiële verkiezingspropaganda op radio en TV.

Amoêdo slaagt er op een of andere manier in om een deel van de middenklasse achter zich te krijgen, kiezers die de oude politiek grondig beu zijn, zelfs potentiële Bolsonaro stemmers die de ex-kapitein té radicaal vinden. Hierdoor wist hij de grens van 1% van de stemintenties te overstijgen en haalt zelfs 2% in sommige peilingen. Dat betekent niet dat hij het zal halen en is onvoldoende om hem als competitief te beschouwen.

Het instituut FSB Pesquisa peilde, in opdracht van de bank BTG Pactual over welke kandidaten het meest gesproken wordt. Daar staat hij op de derde plaats, met 3% voorkeurstemmen, voor Ciro Gomes, Marina Silva en Geraldo Alckmin, ieder met 2%.

Amoêdo scoort vooral bij hoger geschoolden en kiezers met een hogere koopkracht. Hij legt zijn strategie uit met een oud gezegde: “Wie geen hond heeft, gaat op jacht met een kat”. De bankier/politicus beschikt over een eigen fortuin van bijna een half miljard en investeert vooral in de sociale media. In de jongste dagen vergrootte hij zijn ploeg medewerkers van vier naar twaalf, met resultaat. Het Britse bedrijf AJA Solutions houdt de prestaties van de kandidaten op het internet in het oog. AJA stelde deze week een forse vooruitgang vast van deze kandidaat. Bij Twitter staat hij op de derde plaats van relevantie, met 13,58% van het totaal van alle presidentskandidaten op dat platform. Het aantal likes van zijn Facebook pagina groeide met 26%; nu met een totaal van 1,95 miljoen. Bij YouTube werden zijn video’s al 25 miljoen keer bekeken. Via het elektronische donatiesysteem haalde hij R$ 308.000 binnen. Tegenstander Ciro Gomes komt hier na Amoêdo met slechts R$ 53.600.

Amoêdo wijt die goede resultaten aan een campagne die de partij voerde in 2016, met de bedoeling om de naam Novo te linken aan een vernieuwende politiek. De eerste plaats is nog ver af, maar de strategie levert vruchten op en reflecteert de zucht naar vernieuwing bij de kiezers, iets wat ze bij de andere kandidaten niet terugvinden. De partij doet het ook allemaal op zijn eentje, zonder gebruik te maken van hun deel van de “Fundo Partidário”, een budget dat de regering ter beschikking stelt voor de politieke partijen, naar verhouding. Ook dit wordt handig uitgebuit in de campagne op de sociale media waar gezegd wordt dat Novo geen “centavo” overheidsgeld gebruikt. Novo werkt voornamelijk met collectieve financieringen van mensen die de partij steunen en een gelijkaardig profiel hebben als hun kandidaat: ondernemers en zelfstandigen. De oprichters van de partij bestaan uit advocaten, administrators en ingenieurs.

De kandidaat mikt nu op kiezers van Geraldo Alckmin (PSDB) als volgende stap. De ‘tucano’ rekent vooral op een ruime zendtijd van meer dan vijf minuten in elke blok propaganda. Amoêdo stelt daar de sociale media tegenover, rekenend op de nieuwe gewoontes van de Brazilianen waarbij al bewezen werd dat 77% van hen zich op deze manier informeert, vooral via hun onafscheidelijke smartphone die tegenwoordig een verlengstuk vormt van hun eigen lichaam.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #YouTube #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #Novo #Facebook #MarinaSilva #PSDB #BancoBTGPactual #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page