top of page
  • Observer

Wie heeft gelijk?


Rota, Rondas Ostensivas Tobias Aguiar

De Publieke Veiligheid van de staat São Paulo bevestigt het aantal van 10 doden na een actie van de politie in Guarujá, aan de kust van de deelstaat. Die actie was het gevolg van de executie van een agent van de Rota (Rondas Ostensivas Tobias Aguiar, een elite-eenheid), door een sluipschutter. Eerder maakte gouverneur Tarcísio de Freitas bekend tijdens een persconferentie dat er acht doden vielen. De "ouvidoria" (ombudsman) van de politie gaf wel toe dat het om 10 slachtoffers ging. Wat is er nu aan de hand?


Guarujá kent in de voorbije jaren een opmars van de georganiseerde misdaad en de drugshandel, vaak gepaard gaande met gevechten omwille van een territorium. Vorige week donderdag kwam Patrick Bastos Reis (30), een agent van de eenheid Rota, om het leven gedurende een operatie van de politie nadat hij getroffen werd door een kogel, afgevuurd op een verre afstand. Volgens experts van de politie bedroeg die afstand tussen 50 en 70 meter, vanaf een heuvel met een sloppenwijk. De agenten deden een patrouille in de wijk Vila Zilda.


Tarcísio de Freitas

De dood van de politieman ontketende een grote actie in de voorbije dagen nadat de moord van de agent veel commotie veroorzaakte bij zijn collega's, met deelname van 600 gespecialiseerde agenten van de militaire en burgerlijke politie. Zondagavond liet gouverneur Tarcísio de Freitas (foto) weten dat de dader van het fatale schot op de agent aangehouden werd in het zuidelijke deel van de hoofdstad. Hij zei ook dat er niet overdreven werd bij de actie: "Er is geen sprake van overdrijving. Er werd professioneel gehandeld, resulterend in aanhoudingen. En wij gaan verder met de operaties."


Claudio Aparecido da Silva, ombudsman van de politie, zei dat de inwoners van Guarujá wel klaagden over het gewelddadige optreden van de politie, en dat hij de beelden zou opvragen van de camera's, bevestigd op het lichaam van de agenten: "Er was fysiek en psychologisch geweld, invasies van privéwoningen zonder gerechtelijk bevel, agenten met een hoofdkap die woningen binnendrongen en een reeks andere misbruiken."


Bahia


Ook in de noordoostelijke staat Bahia gaat het er erg gewelddadig aan toe. Enkel al van vorige vrijdag tot deze week maandag kwamen 19 mensen om het leven door kogels, afgevuurd door de militaire politie. De vuurgevechten vonden plaats in Salvador, Itatim, Cosme de Farias en in Camaçari. Ook in deze gevallen gaat het om de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de drugshandel. Sinds gisteren werden drie gemeentelijke scholen in Cosme de Farias gesloten om veiligheidsredenen.


Discussies


Het driftige optreden van de politie wordt duchtig becommentarieerd op sociale media. Diverse politici vervoegen de kritiek. Minister van Justitie Flávio Dino zei: "De actie van de militaire politie in Guarujá lijkt niet proportioneel in relatie tot de gepleegde misdaad."


Minister van Milieu Marina Silva twitterde:


"De escalatie van geweld in Brazilië in de afgelopen decennia is verergerd, vooral in de afgelopen jaren waarin de Braziliaanse staat wordt gecontroleerd door extreemrechts. Het is duidelijk dat de "oorlog tegen de misdaad" slachtoffers maakt, vooral onder zwarten en armen, en dat het veiligheidsbeleid volledig moet worden heroverwogen. Niet alleen de tactieken en strategieën van de politie moeten worden herzien, maar de hele relatie tussen de staat en de mensen in de periferie. Inlichtingen zijn nodig bij het optreden van de politie, maar het is ook nodig om andere sectoren van de staat en de samenleving, bedrijven, de pers, kerken te integreren, allemaal in een grote inspanning om het land tot bedaren te brengen. In plaats van intelligentie hebben extreemrechtse regeringen hun strijdlust vergroot. In plaats van partnerschappen te vermenigvuldigen, namen vijandschap en conflicten toe."


In het geval van Guarujá moet de regering van São Paulo de mensen vertellen wat haar plan is voor de openbare veiligheid in de staat São Paulo, wat kan zorgen voor een vermindering van geweld en doden, inclusief veiligheidsagenten."


Het ontbreekt ook niet aan voorstanders van het optreden van de politie. Een andere Twitter-gebruiker schreef:


"Wanneer je om medeleven wordt gevraagd voor een misdadiger, vraag dan om medeleven met de slachtoffers - gewond, dood of voor altijd getraumatiseerd.


Wanneer ze je een foto laten zien van een crimineel die vastzit in een overvolle cel, alsof hij een arme sloeber is, vraag dan om de foto van zijn slachtoffers te zien.


Wanneer ze je vertellen dat de crimineel werkloos was en geen kansen had, praat dan over de miljoenen die elke dag wakker worden met helemaal niets en die nooit een misdaad begingen.


Wanneer een NGO, een socioloog of een links congreslid met je komt praten over de rechten van criminelen, vraag dan wie de rechten van de slachtoffers verdedigt.


De verdediging van criminelen is een elitair discours, opgemaakt door welgestelde mensen, die de misdaad nooit in hun vel hebben gevoeld.


Criminaliteit draagt ​​bij aan verergering van de armoede, omdat het de armen van het leven berooft en hun hoop en de kans op een beter leven ontneemt.


In Brazilië worden jaarlijks 40.000 mensen vermoord. Dat waren er al bijna 70 duizend. De meeste van deze slachtoffers zijn nederige mensen.


Criminelen in de gevangenis houden betekent bescherming van de armste bevolking, kinderen, ouderen en iedereen die zichzelf niet kan verdedigen.


Maar Brazilië is - dankzij het onvermoeibare werk van links - een land geworden dat gewelddadige criminelen ontketent, de politie aanvalt en belastert, en goede burgers gevangen zet vanwege hun mening.


Dit is de waarheid die bekend moet worden.


De rest is pure leugens en ideologie.


Linkse ideologie".


Wie heeft gelijk?


G1 - Twitter - Folha de São Paulo


Foto's: Twitter - Reproductie TV O Globo

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page