top of page
  • Observer

Wie het schoentje past

Gomes-Brothers

Partijvoorzitster (van de PT) Gleisi Hoffmann betreurt de uitspraken van de verslagen presidentskandidaat Ciro Gomes (PDT), maar zegt dat ze zijn pijn begrijpt.

In een interview met de krant Folha de São Paulo geeft Ciro Gomes forse kritiek op de arbeiderspartij en zijn grote roerganger Lula. De ex-kandidaat zegt dat hij het aanbod om vicepresident te worden van Lula, zoals Fernando Haddad, niet aanvaarde omdat hij dat beschouwde als een fraude.

“De fanatici van de PT weten het niet, maar Lula vroeg me op een weifelend moment om de rol op me te nemen die Haddad later op zich nam. Ik heb geweigerd, beschouwde dat als een belediging”

Gomes verklaarde ook dat de PT verantwoordelijk is voor de verkiezing van de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro (PSL).

In haar antwoord via de sociale media zei Gleisi Hoffmann: “Ciro Gomes is geïrriteerd omdat hij verslagen werd als presidentskandidaat. Maar we begrijpen zijn pijn en we zijn solidair. Belangrijk is onze gezamenlijke strijd tegen het fascisme en de aanvallen op de rechten van het volk. Hierin staan we samen!” , zo schreef zij.

Ciro uitte ook zware kritiek op de theoloog Leonardo Boff, sterk verbonden aan de PT. Boff verweet Gomes omdat hij niet openlijk verklaarde dat hij op Haddad zou stemmen.

“Neem nu een stront zoals deze Leonardo Boff. Enkel omdat ik niet inga op zijn suggestie, keert hij zich tegen mij. Wat is eigenlijk Boff’s mening over het mensalão en petrolão schandaal? Of denkt hij misschien dat Lula niet op de hoogte was van de roofpartijen bij Petrobras?”

Ciro Gomes vertrok onmiddellijk na de eerste kiesronde op reis naar Europa en liet op geen enkel moment merken dat hij de PT-kandidaat formeel steunde. Gomes beperkte zich door te stellen dat hij niet op Bolsonaro zou stemmen: “Ik heb Haddad niet openlijk gesteund omdat ik geen campagne meer wil voeren met de PT”. Gomes bekritiseerde ook het feit dat de PT een mogelijke alliantie van de PSB met zijn eigen partij (PDT) saboteerde, met als resultaat dat de kandidaturen van de staten Minas Gerais en Pernambuco in het gedrang kwamen: “Waarvoor was dat nodig, in wiens naam gebeurde dat? Voor welke publieke interesses, nationale redenen, populair belang? Een project van lokale macht, meer roofpartijen? De PT is verantwoordelijk voor de verkiezing van Bolsonaro”.

Gleisi (die op de sociale media nog steeds de naam Gleisi Lula Hoffmann gebruikt) verdedigde haar partij die volgens haar “een openlijke en transparante relatie heeft met de bevolking, een politieke strategie, en niet handelend omwille van motieven als wraak of vermeend bedrog”: “We zijn trots op Lula, de grootste populaire leider in de Braziliaanse geschiedenis, alsmede Leonardo Boff en Frei Beto die hun leven in dienst stellen van de Braziliaanse bevolking”.

Cid Gomes

Cid Gomes, senator en broer van Ciro Gomes, pakte andermaal uit met heftige kritiek op de arbeiderspartij. Hij deed dat eerder al tijdens een evenement van PT-militanten in Fortaleza waar hij de nederlaag van de PT voorspelde. Deze keer zei hij: “De PT moet zijn staart intrekken, zijn verontschuldigingen aanbieden, vergiffenis vragen aan de Braziliaanse bevolking. Tenminste als ze willen doorgaan als een partij, en niet als een sekte. Eerlijk zijn doet pijn. Wie nederig is, leert veel van eerlijkheid”

Wie het schoentje past, trekke het aan.

Foto's: Agência Brasil

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PDT #JairBolsonaro #LeonardoBoff #GleisiHoffmann #PT #CidGomes #FolhadeSãoPaulo #Lula #FreiBeto #PSB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page