top of page
  • Observer

Wie het zwaard gebruikt…

J-Bolsonaro

Presidentskandidaat Jair Bolsonaro (63) kwam gisteren aan in de stad Presidente Prudente, in het binnenland van de staat São Paulo. Hij werd opgewacht door zijn aanhangers die in grote getale naar de luchthaven trokken, in de hoop op een foto of een selfie met hun “mito” (mythe). Vooraleer het publiek te begroeten liet hij zich door zijn bodyguards naar een afgesloten ruimte brengen waar hij een kogelvrij vest aantrok, onder zijn gewone trui.

Een van die bodyguards verklaarde later aan de pers dat hij er zich enkel even afzonderde om een telefoontje te plegen, verwijderd van het rumoer van de menigte, maar zijn enigszins gezwollen verschijning kon de aanwezigheid van het vest niet verhullen.

De extreemrechtse kandidaat wordt sinds enkele weken dagelijks begeleid door een groepje agenten van de federale politie. De wet zegt dat kandidaat presidenten daar recht op hebben gedurende de campagne.

Een massa van honderden fans droegen hem naar een wachtende ‘trio elétrico’ waar hij en zijn geallieerden opklommen voor een optocht door de stad. Van bovenaf maakten ze gebaren met de handen, een vuurwapen nabootsend. Nadat hij verklaarde dat Brazilië geen stap meer mocht zetten in de richting van Venezuela, viel hij meteen twee tegenstanders aan: “Om dat te beletten moeten we de PT en de PSDB van de kaart vegen. Het is nu welletjes geweest met deze twee corrupte broers die het land in een chaos storten. Zij hadden het voor het zeggen in de jongste 20 jaren, en nu komen ze af met deze praatjes van vrede en rust. Er zijn vele problemen in ons land die een extreme aanpak nodig hebben, zeker de kwestie van het geweld”. En zo ging het door, gedurende gans de optocht door de stad. Hij had het daarbij ook over de militairen die deze week gedood werden in Rio de Janeiro en zei hierover: “Wie het tuig en de bandieten neerschiet, verdient een decoratie, geen vervolging”. Zoonlief, volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, was al even heftig en zei dat hij niet begreep waarom hij wel een wapen mocht dragen (Eduardo is een lid van de federale politie) en anderen niet: “Met een wapen omgaan is kinderspel en minder complex dan rijden met een auto”.

De campagne in het binnenland van São Paulo vormt een rechtstreeks offensief tegen Geraldo Alckmin (PSDB) omdat de regio historische banden heeft met diens partij die er vele steden regeert.

Televisie

Brazilië beleeft een gevoelig moment. De kiezers oscilleren tussen een veroordeelde- en opgesloten linkse kandidaat, en een rechtse tegenstander die de periode van de militaire dictatuur goedkeurt. Bolsonaro nam reeds deel aan twee van de negen debatten, voorzien voor de eerste kiesronde, maar hij maakte er niet echt een goede indruk. De ex-kapitein werd aangevallen door Guilherme Boulos en gaf een verwarde uitleg over zijn spookmedewerkster “Wal do Açaí” (een açaí-verkoopster die op de loonlijst stond – zij werd inmiddels geschrapt – van het kabinet van de volksvertegenwoordiger). Later (bij Rede TV) kwam er een nieuwe aanval, deze keer door Marina Silva die hem verweet dat hij de vrouwen discrimineerde. Hij ontkende dat, maar zelfs een kind kan makkelijk de video terugvinden waarin hij ooit verklaarde dat vrouwen minder horen te verdienen dan mannen. Een en ander leidde tot de conclusie dat hij wellicht niet meer zal deelnemen aan debatten. Advocaat Gustavo Bebiano, partijleider van de PSL, verklaarde dat de presidentskandidaat “zijn buik vol heeft van dergelijke discussies die nergens toe leiden. Het loont niet de moeite om aan dergelijke debatten deel te nemen”, zo klinkt het.

Bolsonaro mikt vooral op zijn gebruikelijke aanpak in de straten en luchthavens, en op de verspreiding van zijn gedachtegoed via de sociale netwerken waar hij een grote aanhang heeft. Anderzijds geven de peilingen aan dat hij het hoogste scoort van het aantal kiezers dat hem afwijst. Om een kans te maken moet hij zich niet richten tot diegenen die al overtuigd zijn, maar wel tot zij die hem afwijzen. Televisiedebatten kunnen hier veel toe bijdragen. Misschien heeft Josias de Souza gelijk als hij zegt “Geen enkele struisvogel slaagde er ooit in om president van Brazilië te worden”. De leugens die hij verkondigde tijdens de eerste debatten zijn als het zwaard dat zich tegen hem keert.

Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#Venezuela #GeraldoAlckmin #PSL #BraziliëNieuwsOnline #JosiasdeSouza #JairBolsonaro #MarinaSilva #EduardoBolsonaro #GustavoBebiano #TrioElétrico #PT #PSDB #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page