top of page
  • Observer

Wie wordt de nieuwe PT-voorzitter?

Lula-Cemet

Politici, aanwezig op de begrafenis van de kleinzoon van ex-president Lula, Arthur Araúja Lula da Silva, zijn erg bezorgd over de gezondheid van de leider van de PT. Het is algemeen bekend dat Lula geen voorstander is van een huisarrest – hij wil volkomen onschuldig verklaard worden -, maar zijn verdediging werkt in die richting om hem uiteindelijk weg te krijgen uit Curitiba opdat hij dichter bij zijn eigen familie zou kunnen vertoeven.

Diezelfde politici vinden dat de arbeiderspartij zich moet inspannen om Lula vrij te krijgen, maar niet meer om kandidaat te zijn voor eender welk ambt. Een groot deel van de partijbonzen vinden dat hij al genoeg deed voor de partij en dat een nieuwe generatie ‘petistas’ zichzelf nu maar eens opnieuw moet uitvinden.

Een klein gebaar van Lula bij het verlaten van het kerkhof waar zijn kleinzoon gecremeerd werd, gaf aan velen de indruk dat hij de zeggenschap over de partij niet wenst op te geven. Hij bleef even staan voor het portier van de wagen die hem zou wegvoeren, en wuifde naar de vele aanwezige militanten. Zelfs al kan hij geen kandidaat meer zijn, Lula zou het commando over de partij willen behouden, zowel achter de tralies als in vrijheid.

Nieuwe partijleiding

De verkiezing van een nieuwe partijleiding is voorzien voor oktober van dit jaar. Drie sterke winden waaien in die richting om de macht naar zich toe te trekken: die van de huidige voorzitster en volksvertegenwoordigster Gleisi Hoffmann (uit Paraná), die van ex-burgemeester (van São Paulo) Fernando Haddad en last but not least de “Groep van het Noordoosten”, meer specifiek gouverneur Wellington Dias (Piauí) en senator Jaques Wagner (Bahia).

Eenheid maakt macht

Indien São Paulo (Haddad) en Paraná (Gleisi Hoffmann) verdeeld blijven (wat nu enigszins het geval is), dan is de kans groot dat een “derde hond met het been wegloopt” en de zeggenschap over de partij uit de handen neemt van het centrale-zuidelijke deel van Brazilië. De noordoostelijke groep bestaat niet alleen uit Wellington Dias en Jaques Wagner, maar kan ook rekenen op de steun van gouverneur Rui Costa (Bahia), Camilo Santana (Ceará) en Fátima Bezerra (Rio Grande do Norte). Bovendien zijn er ook nog vier noordoostelijke senatoren in het spel: Humberto Costa (Pernambuco), Rogério Carvalho (Sergipe), Jean Paul (Rio Grande do Norte) en Jaques Wagner (Bahia).

Swat

Gleisi Hoffmann liet zich inmiddels andermaal opvallen door de aanwezigheid aan te klagen van Danilo Campetti, als lid van de federale politie, opgetrommeld voor de begeleiding van de ex-president op de begrafenis van zijn kleinzoon. Ze deed dat via Twitter waar ze verklaarde: “Het probleem van deze agent van de federale politie is niet dat hij nu Lula begeleidde en voorheen ook Jair Bolsonaro tijdens diens verkiezingscampagne, maar wel zijn politieke engagement voor Bolsonaro. Dit is een geval voor de interne politie. Wij zullen de nodige maatregelen nemen en uitleg vragen over de aanwezigheid van het symbool van de Amerikaanse politie”.


Gleisi-Campetti

Gleisi verwees hiermee naar het Swat symbool op het kogelvrije vest van de politieman die ooit een opleiding volgde bij de bekende Amerikaanse eenheid in Miami. M.a.w. “een dergelijk symbool bewijst de Amerikaanse inmenging ten nadele van de ex-president”.

Uiteraard zei Gleisi helemaal niets over de kansen dat het uiterst treurige overlijden van het kind zou kunnen ontaarden in een politiek evenement. De aanwezige politiemensen inclusief Danilo Campetti, werden net ingezet om dergelijke misbruiken te voorkomen en voor de veiligheid te zorgen van alle aanwezigen, ook die van Lula.

Bron

Foto's: Reproductie TV - Brasil247 - Twitter

#BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #CamiloSantana #RuiCosta #Curitiba #GleisiHoffmann #WellingtonDias #RogérioCarvalho #HumbertoCosta #PT #FátimaBezerra #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page