top of page
  • Observer

Wifi in de bajes

Roteador

Een verhoging van de inspecties in de strafinstellingen van Rio de Janeiro leidde niet alleen tot een groter aantal in beslag genomen mobiele telefoons, maar ook tot de ontdekking van een clandestien wifi netwerk. Hiervoor werden routers geplaatst door leden van criminele organisaties die toepasselijke namen gaven aan de internetverbindingen, zoals “157 à vera”, een verwijzing naar een artikel uit de strafwet dat verwijst naar roof en diefstal, en “Bonde da CDD”, een term die gebruikt wordt door drugsdealers in de sloppenwijk Cidade de Deus. Beide netwerken werden ontdekt in de strafinstelling Complexo de Gericinó.

Enkel in januari van dit jaar werden 14 routers in beslag genomen, in verschillende gevangenissen. De inspecties hadden ook als resultaat dat er in de twee eerste maanden van het jaar 2.177 mobiele telefoons ontdekt werden, dit tegenover 1.126 in dezelfde periode van 2018. In januari en februari van 2015 ging het nog om 548 toestellen.

De beslagnemingen maken duidelijk dat een deel van de criminelen, voornamelijk de leiders van de grootste criminele organisatie in de gevangenis Gabriel Ferreira Castilho (Bangu 3), de voorkeur geven aan modernere smartphones omdat hiermee boodschappen kunnen uitgewisseld worden via Whatsapp e.d. i.p.v. telefoongesprekken die kunnen afgeluisterd worden.

Naast mobiele telefoons en smartphones werden er ook andere verboden voorwerpen aangetroffen als wapens, anabole steroïden en drugs. Het is een hele opgave voor Seap (Secretaria estadual de Administração Penitenciária) om uit te zoeken wie de eigenaar is van die spullen, en hoe ze binnen de gevangenismuren geraakten. Van de 2.103 beslagnames in 2018, werden er 1.959 (93%) gearchiveerd wegens gebrek aan bewijzen of identificatie.

Er zat dus niets anders op dan de regels voor de toegang tot de instellingen te verstrengen, zowel voor de familie, als voor de medewerkers en leveranciers, dit o.m. door het installeren van metaaldetectoren en de installatie van 1.800 nieuwe bewakingscamera’s. Die zullen gevolgd worden binnen de gevangenis, maar ook op de zetel van het orgaan (Seap) in de Central do Brasil.

Bangu 3 was eerder deze maand het doelwit van een grootscheepse operatie door agenten van de instelling. Alle 112 cellen werden zorgvuldig uitgekamd met de ontdekking van een grote hoeveelheid illegale spullen: 104 mobiele telefoons, 200 chips, 30 coolers, diverse antennes om de signalen van de mobiele telefoons te versterken, een router en drugs. Daarnaast ook andere voorwerpen als kleren en dito tennisschoenen van dure merken, uurwerken, trouwringen e.d. meer, allemaal verboden binnen de gevangenis. Daarnaast werden er ook 205 televisie toestellen en 60 ventilatoren in beslag genomen omdat de toegelaten hoeveelheid van dergelijke apparaten overschreden werd. 44 gevangenen werden overgebracht naar isolatiecellen.

Bron

#CentraldoBrasil #BraziliëNieuwsOnline #Bangu3 #Whatsapp #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page