top of page
  • Observer

Witzel wil Guantanamo in Rio

w-witzel

Wilson Witzel, de nieuwe gouverneur van de staat Rio de Janeiro wil graag een Braziliaanse versie van de Guantanamo gevangenis in zijn deelstaat voor het opsluiten van ‘traficantes’ (drugsdealers). Hij zei dat in zijn toespraak bij de aanstelling van de nieuwe staatssecretaris van de burgelijke politie, commissaris Marcus Vinícius de Almeida Braga. Bij die gelegenheid zei hij ook dat de “traficantes de samba dansen in ons gezicht” met wapens in hun handen, en verdedigde een wet die door het parlement moet goedgekeurd worden, waarin drugsdealers voortaan als terroristen beschouwd worden.

guantanamo

“De anti-terrorisme wet kan de limiet van 30 jaar opsluiting verhogen naar 50 jaar, het gesloten regime van opsluiting verstrengen, zonder recht op bezoek, op ruime afstand van de beschaving. Wij hebben een eigen Guantanamo nodig, en moeten de terroristen ergens opsluiten waardoor de maatschappij voorgoed van hen verlost wordt”, zo klonk het.

Na de toespraak gaf de nieuwe gouverneur geen interview aan de pers, en kon dus ook niet ondervraagd worden over de details van dit plan.

De staat Rio de Janeiro ondergaat op dit moment een zware financiële crisis en kreeg al diverse malen te maken met stakingen van ambtenaren uit diverse sectoren. Daarnaast heerst er ook een crisis m.b.t. de publieke veiligheid waardoor de federale regering, toen nog o.l.v. president Michel Temer, een militaire tussenkomst afkondigde via een decreet. De geldigheid van dat decreet eindigde op 31 december van vorig jaar.

De misdaadcijfers van maart tot november van 2018 vergelijkend met dezelfde periode in 2017, vertonen een algemene daling van 20%, maar er waren ook enkele aanzienlijke verhogingen zoals het aantal gewonden met dodelijke afloop dat met 30% steeg, en dodelijke slachtoffers door politionele acties waarbij het aantal steeg met 38%: op deze manier kwamen vorig jaar 90 politiemannen om het leven in Rio de Janeiro.


witzel-enterro

Witzel is een voorstander van de harde aanpak en vindt dat gewapende criminelen moeten neergeschoten worden. Een dag nadat hij officieel in dienst trad als gouverneur, zei hij dat “wie wapens in de handen neemt een oorlog mag verwachten”. Voordien was er ook deze uitspraak: “De politie zal correct handelen, met name mikken op het hoofd en… vuur! Om geen fouten te maken”. De gouverneur is ervan overtuigd dat wie met zware wapens rondloopt, geklasseerd moet worden als “vijand en terrorist”.

Bron

Foto's: Fernando Frazão - Agência Brasil - Wikimedia Commons

#BraziliëNieuwsOnline #Guantanamo #Cuba #MichelTemer #LinhaAmarela #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page