top of page
  • Observer

Woelige tijden

R-Lewandowski

Op 29 november laatst leden publiceerde Brazilië Nieuws een stukje (over de aangehouden gouverneur Pezão van Rio de Janeiro), beginnend met de woorden “Het zijn woelige tijden in Brazilië”, woorden die op nieuw van pas komen bij de melding van een confrontatie tussen een verontwaardigde burger en een minister van het opperste gerechtshof (Supremo Tribunal Federal) in een vliegtuig, tussen São Paulo en de hoofdstad Brasília (vlucht G3 1446 van de maatschappij Gol).

De burger, advocaat Cristiano Caiado de Acioli (39), drukte zijn teleurstelling uit tegenover minister/rechter Ricardo Lewandowski, aanwezig in hetzelfde vliegtuig, luidop zeggende: “Minister Lewandowski, het gerechtshof (Supremo) vormt een schande. Ik ben beschaamd als ik jullie zie”. De minister liet zich niet onbetuigd en antwoordde onmiddellijk: “Wacht even, wil u dat ik u laat arresteren? Roep de federale politie aub (zich richtend tot de boordcommissaris)”.

Een lid van de PF (federale politie) kwam aan boord en vroeg de advocaat of hij van plan was problemen te veroorzaken. Later werd de man (in Brasília) meegenomen voor een verhoor, en nadien vrijgelaten. Hij vindt dat hij het recht heeft om kritiek te geven op het gerechtshof, mits dat op een beleefde en respectvolle manier toon gebeurt.

Het Supremo Tribunal Federal gaf later een nota uit: “Op een moment dat het hof aangevallen werd, vond minister Lewandowski het nodig om het instituut waartoe hij behoort, te verdedigen, d.m.v. het roepen van een lid van de politie, om een onderzoek te openen naar de uitvoering van een mogelijk onwettelijke daad, binnen de termen van de wet”.

De zaak veroorzaakte erg veel ophef, niet in het minst op de sociale media waar het ganse hof nog maar eens op de korrel genomen werd.

Advocate Janaina Paschoal, een van de drie auteurs van het verzoek tot impeachment van voormalige presidente Dilma Rousseff twitterde: “Al jaren zeg ik in mijn lessen dat het uiten van een mening in Brazilië een zware misdaad werd. Langs de andere kant worden ernstige misdrijven niet zelden bekeken als een bagatel. Ik ben solidair met mijn collega”, en: “Erg triest, het conflict tussen mijn collega en de minister van het Supremo, gisteren in een vliegtuig. Ik besef dat het niet leuk is om het doelwit te zijn van kritiek (zelfs individueel), maar het is geen misdaad om schaamte te uiten over iets of iemand. De advocaat had hier nooit voor opgepakt worden!” .

De advocaat in kwestie verklaarde later voor de pers: “Ik ben een rustige mens, wil niemand kwetsen. Ik hou van mijn land, ben sereen en van mening dat iedere burger het recht heeft om al dan niet beschaamd te zijn voor het hoogste gerechtshof. Ik zeg wat ik denk. We leven vooralsnog niet in een dictatuur. Ik ben van mening dat iedereen het recht heeft op het geven van kritiek, als het maar op een respectvolle manier gebeurt”.

Tot op vandaag heeft geen enkele minister van het STF ooit gereageerd op de uitspraak van ex-president Lula, publiek gemaakt door de voormalige rechter Sérgio Moro: “Nós temos uma Suprema Corte totalmente acovardada” (wij zitten met een opperste gerechtshof dat zich op een volkomen laffe manier gedraagt).

Brazilië werd in twee stukken gehakt door de jarenlange stelling, in leven gehouden en gestimuleerd door Lula en zijn discipelen: “Nós e eles”, uiteindelijk ook reflecterend in het voornoemde gerechtshof. Het ganse verhaal toont nog maar eens aan dat de benoemingen van de leden van het hof wellicht op een andere manier moeten gebeuren in de toekomst, net als het uiten van kritieken als deze in het openbaar die de huidige tijden enkel maar woeliger maken.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Gol #RicardoLewandowski #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Brasília #LuizFernandoPezão #JanainaPaschoal #Lula #STF #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page