top of page
  • Observer

Wonderbaarlijke vermenigvuldiging

AnaCristinaJairFB

Het Bijbelse verhaal over de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging is welbekend. Het weekblad Época pakte deze week uit met een soortgelijk verhaal, deze keer niet over broden, maar wel over huizen, appartementen en gronden.

Ana Cristina Siqueira Valle (foto), de tweede echtgenote van president Bolsonaro, wist haar patrimonium sterk uit te breiden in de periode van tien jaar dat zij met hem gehuwd was (van 1997 tot 2007). Bolsonaro was toen nog een federale volksvertegenwoordiger. Ana Cristina is ook de moeder van Bolsonaro´s jongste zoon, Jair Renan.

Het tijdschrift ontdekte maar liefst 40 verschillende officiële overdrachtsdocumenten, en 20 registraties in diverse cartórios in Rio de Janeiro en Brasília, aantonend dat zij 14 appartementen, huizen en gronden aankocht. Bij de scheiding in 2007 werden deze onroerende goederen geschat op ongeveer R$ 3 miljoen, vandaag gelijk aan R$ 5,3 miljoen, gecorrigeerd door de inflatie.

Volgens het artikel gebeurde de betaling met cash geld in vijf van de 14 aankopen. Het gaat om twee huizen, een appartement en twee gronden, allemaal in aparte onderhandelingen tussen 2000 en 2006, met een totaalbedrag van R$ 243.000, de waarde van destijds. Gecorrigeerd door de IPCA (Índice Nacional de Preços ao Consumidor Amplo – officiële index van de inflatie van het land) gaat het nu om een totaal van R$ 680.000.

De immobiliën werden aangekocht in de periode die nu onderzocht wordt voor veronderstelde ‘rachadinha’ praktijken (waarbij ambtenaren of adviseurs een deel van hun vergoeding teruggeven aan het raadslid dat hen het baantje bezorgde) in de kabinetten van Flávio (toen nog raadslid) en Carlos Bolsonaro (raadslid), de zonen van de president.

Voor hij voor de tweede maal huwde, was Bolsonaro enkel de bezitter van 2 appartementen in Rio de Janeiro, en van een lap grond in Vila de Mambucaba (Angra dos Reis) waarop hij later een huis liet bouwen. Een van deze eigendommen liet hij over aan zijn eerste vrouw, Rogéria Nantes Bolsonaro.

Nadat Ana Cristina scheidde van Bolsonaro werd zij de eigenares van 14 eigendommen, aangekocht door het koppel, waaronder 5 gronden in Resende. In het totaal verklaarden beiden dat ze die gronden aankochten voor een bedrag van R$ 160.000, toen ze nog samen waren. Vijf jaren na de scheiding verkocht ze de gronden voor een totaal van R$ 1,9 miljoen (!).

De koper die bijdroeg tot de miraculeuze waardestijging is een personage dat betrokken is in andere nevelachtige transacties, met name de zakenman Marcelo Traça, uit de transportsector. De deal werd afgesloten met het bedrijf Alambari Empreendimentos e Participações LTDA, met Traça als een van de vennoten.

Marcelo Traça is een van de spijtoptanten die een akkoord (delação premiada) afsloot met het gerecht m.b.t. het Lava Jato onderzoek in Rio de Janeiro, en reeds opbiechtte dat hij onroerende goederen aankocht om smeergeld wit te wassen.

Bron

Foto: Facebook

#IPCA #Resende #JairRenanBolsonaro #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #MarceloTraça #JairBolsonaro #AnaCristinaSiqueiraValle #AngradosReis #FlávioBolsonaro #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page