top of page
  • Observer

Wordt Haddad echt Lula?

Haddad-Lula-mascara-FB

Ex-presidentskandidaat Fernando Haddad (PT) gebruikte tijdens zijn verkiezingscampagne de slogan “Haddad é Lula” (Haddad is Lula), in een poging tot een stemmenoverdracht van de grote leider die in de cel zat en verhinderd werd om deel te nemen. Haddad kon toen niet vermoeden dat die slogan wel eens werkelijkheid kon worden. Rechter Francisco Shintate van het kiestribunaal oordeelde dat hij “in hoge mate schuldig is” in de aanklacht tegen zijn persoon voor het aannemen van geld via ‘caixa dois’ (zwart geld, niet opgenomen in de boekhouding) voor zijn campagne voor het burgemeesterschap van São Paulo in 2012, waarbij hij verkozen werd.

De aanklager in deze zaak heeft het over een som van R$ 2,6 miljoen, onderhandeld tussen Haddad en het bedrijf UTC Engenharia. In de officiële rekeningen van de campagne werden deze financies gedekt door facturen van drukkerijen. De rechter veroordeelde Haddad hiervoor tot 4 jaren en zes maanden opsluiting in halfopen regime (waarbij de veroordeelde overdag mag gaan werken, en ‘s avonds weer terug naar de cel moet). Haddad kan nog in beroep gaan tegen dit oordeel. De ex-burgemeester verdedigde zich via Twitter en schreef “Het is gewoon uitgesloten dat ik dit niet zou winnen”.

Op basis van deze misdaad en veroordeling zal hij waarschijnlijk niet achter de tralies gezet worden, maar als “Haddad werkelijk Lula is”, dan zal hij nog tegen diverse andere aanklachten en onderzoeken aankijken indien het gerecht de rekeningen van al zijn campagnes gaat uitpluizen.

Ik was eentje van dertien

Haddad was deze week ook de genodigde van het YouTube-kanaal Panelaço, beheerd door ex-MTV presentator João Gordo. Deze ondervroeg de ex-burgemeester over diverse thema’s zoals politiek, persoonlijk leven en vegetarisch eten. Het programma werd ingeblikt voor de veroordeling van het kiestribunaal (hierboven). Gevraagd of er nog democratie bestond in dit land, antwoordde hij dat de golf van haat telkens omhoog gaat omdat de overheid dit stimuleert: “Er is iets gevaarlijks aan de gang. Je kan een regering steunen, maar dat geeft je niet het recht om het gewelddadig gedrag van de staat goed te keuren. Het is niet leuk als de dingen uit de hand lopen. En ik zie maar weinig mensen die hier aandacht aan schenken”.

En verder: “Het lijkt mij vrijwel uitgesloten dat eender welk Latijns-Amerikaans land iemand verkiest met het profiel van Bolsonaro. Ik ben redelijk goed vertrouwd met de Argentijnse, Uruguayaanse en Chileense werkelijkheid. Ik zie er niemand met dergelijke eigenschappen een kans maken om verkozen te worden als president van de republiek. Er is iets gaande bij ons, iets plaatselijk, iets waar we iets aan moeten doen”.

Haddad verklaarde ook dat hij niemand veroordeelt die niet op hem stemde in de voorbije presidentsverkiezingen, maar voegde eraan toe dat er wel andere opties waren, naast Bolsonaro: “Ik veroordeel nooit de bevolking, de burger die zegt ‘Zo kan het niet langer’. De man heeft zijn redenen om dat te zeggen. Dat betekent niet dat wij de juiste keuze maakten vorig jaar. Het is één ding om niet voor de PT te stemmen na 4 verkiezingen, maar er waren 13 kandidaten. Ik was eentje van die dertien”, zo zei hij.

Bron 1Bron 2

Foto: Facebook

#UTC #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Panelaço #JoãoGordo #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page