top of page
  • Observer

Wraak is zoet


Dat de voormalige rechter Sérgio Moro het niet makkelijk zou krijgen na zijn beslissing om in de politiek te stappen en minister te worden in de regering Bolsonaro, was voorspelbaar. Nadat hij heibel kreeg met de toenmalige president, en met vallen en opstaan zich uiteindelijk wist te laten verkiezen als senator, krijgt hij nu te maken met de wraakgevoelens van de man die hij destijds veroordeelde en liet opsluiten. Die rancune was eveneens voorspelbaar, maar barstte vandaag los in een interview door het linkse portaal Brasil247, in het Palácio do Planalto.


Lula gaf toe in dat interview dat hij zich erg gekwetst voelde door de periode die hij doorbracht in de cel in Curitiba, van april 2018 tot november 2019.


"Soms kreeg ik bezoek van een procureur om te vragen of alles goed ging. Drie of vier van hen kwamen binnen en vroegen 'Alles goed'? Ik antwoordde dan 'Neen het is niet goed. Het zal pas goed worden als ik die Moro kan kl*ten. Knip dat woord kl*ten maar uit dit vraaggesprek. Ik ben nu hier om wraak te nemen op die mensen. Ik zei dat telkens weer tegen de bezoekers",


en:


"Als je overtuigd bent van je onschuld, ben je niet bang om te vechten. Ik had Brazilië kunnen verlaten, naar een of andere ambassade. Ik besefte wel dat ik door die periode moest om er sterker uit te komen. Daarom was ik zo kalm. Maar het was pijnlijk, erg pijnlijk. De dood van Marisa (Letícia, de echtgenote van Lula) was erg, het overlijden van mijn broer, de beschuldigingen, de frivoliteiten die over mij geschreven werden. Dat was allemaal erg zwaar. Je moet je op zoiets voorbereiden om het te kunnen verdragen, je mag je niet laten meeslepen".


Lula huilde zelfs bij de herinnering: "Toen ik achter de tralies zat, was dat een heel rijk moment in mijn leven, een moment van verzet. Hoe vaak lag ik op dat bed, omhoog kijkend...", grijpend naar een zakdoek om zijn tranen weg te vegen.


Hij verklaarde ook dat hij ervan overtuigd was dat het Lava Jato onderzoek deel uitmaakte van een internationaal plan, een samenwerking tussen het Braziliaanse openbare ministerie, de Braziliaanse federale politie en het Amerikaanse ministerie van Justitie, het ministerie van Justitie: "Ik ben daar zeker van, want gans Latijns-Amerika was erbij betrokken, het ging om een vernietiging omdat Braziliaanse bouwbedrijven bezig waren om de ganse wereld te veroveren. Overal wonnen Braziliaanse bedrijven de aanbestedingen".


Senator Sérgio Moro reageerde na de uitspraak van Lula over zijn persoon en zei dat de president uit zijn evenwicht was toen hij zei dat hij dat hij Moro wilde "kl*ten".


"Ik verwerp de laag-jargon uitspraak van president Lula, waarbij grove termen gebruikt worden op een manier die ik tegenover hem nooit gebruikte. De president is uit zijn evenwicht, ook al omdat hij eerder de landbouwers als fascisten bestempelde en zei dat hij geen vertrouwen had in de militairen", aldus Moro in een interview met CNN Brasil.


De houding van de president is begrijpelijk, maar blijkbaar is hij niet vertrouwd met het citaat "Door wraak te nemen komt een man op gelijke hoogte met zijn vijand; maar door daar van af te zien staat hij hoger"


Foto: Roque de Sá/Agência Senado

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page