top of page
  • Observer

Wyllys geeft het niet op

Jeep-Willys

Ex-parlementariër Jean Wyllys (PSOL) blijft keet schoppen, ook al keerde hij twee maanden geleden zijn rug naar de kiezers die hem opnieuw verkozen voor een ambtstermijn van 4 jaren, naar eigen zeggen omdat hij met de dood bedreigd werd.

De ex-Big Brother deelnemer woonde deze week een debat bij, bij de Verenigde Naties in Genève over autoritarisme en mensenrechten, dat eindigde in een bekgevecht met het hoofd van de Braziliaanse diplomatische delegatie, ambassadrice Maria Nazareth Farani Azevêdo.

Wyllys, door zijn tegenstanders ‘Jeep Willys’ genaamd: “Sinds ik in de Kamer van volksvertegenwoordigers belandde in 2011, werd ik beledigd door Jair Bolsonaro die er een campagne lanceerde om mij te vernietigen, via fake news berichten. Op die manier werd ik een proefkonijn, versterkt door andere mensen en uitvoerig misbruikt gedurende zijn kiescampagne van vorig jaar waarin mensenrechten geïnterpreteerd werden als rechten van bandieten”.

Farani Azevédo verliet het debat na de volgende verklaring (in het Engels): “President Bolsonaro vluchtte niet weg uit Brazilië, zelfs niet nadat er een aanslag op zijn leven gepleegd werd. Maar dat gebeurde op een moment dat er veel fake news verspreid werd in Brazilië en het is aan ons om daarop te antwoorden, om te beginnen met de bewering dat president Bolsonaro een crimineel is. Zijn regering is geen criminele organisatie en hij is geen racist, fascist of autoritair”. Verwijzend naar de spuwpartij van Jean Wyllys in de richting van Bolsonaro (Wyllys zal de geschiedenis ingaan als de man die spuwde in de richting van Jair Bolsonaro in het parlement, nadat deze laatste zich uitgesproken had voor de afzetting van Dilma Rousseff, in april 2016. Wyllys voelde zich toen bijzonder beledigd omdat Bolsonaro net zijn lof had uitgesproken voor Kolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra, ex-chef van Doi-Codi (tijdens de militaire dictatuur), beschuldigd van martelingen tegen linkse actievoerders): “President Bolsonaro spuwde niet in het gezicht van de democratie. Hij werd rechtmatig verkozen via de verkiezingen, stemmen en dialoog”.

De diplomate verdedigde ook de houding van de regering Bolsonaro m.b.t. de LGBT rechten vooraleer Wyllys opnieuw aan te vallen: “Parlementairen die hun kiezers in de steek laten om de wereld rond te reizen, fake news verspreidend, beschikken niet over de nodige geloofwaardigheid om de democratie te verdedigen, noch minder het Braziliaanse volk”, eraan toevoegend: “Vooraf bestudeerde kritieken zijn niet democratisch, maar drijven de spot met de democratische keuze van 57 miljoen kiezers”.

Wyllys deed nog een poging om het debat verder te zetten maar kreeg enkel te horen “dat zijn aanwezigheid op dit debat een schande was voor Brazilië”.

Zijn laatste commentaar terwijl de ambassadrice de zaal verliet: “Het is belangrijk dat elkeen spuwt in het gezicht van iemand die hulde brengt aan martelingen, een misdaad tegen de mensheid. Wij mogen dat niet tolereren, vooral niet onder een regering die zichzelf als democratisch beschouwt”.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#MariaNazarethFaraniAzevêdo #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #BraziliëNieuwsOnline #BigBrother #VerenigdeNaties #JairBolsonaro #Genève #JeanWyllys

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page