top of page
  • Observer

Wyllys vertrekt uit Brazilië

wyllys-2019

Ook de buitenlandse pers schonk aandacht aan de mededeling van volksvertegenwoordiger Jean Wyllys (van de linkse partij PSOL) die gisteren liet weten via de krant Folha de São Paulo dat hij zijn mandaat opgeeft en naar het buitenland vertrekt, dit naar aanleiding van een groeiend aantal bedreigingen tegen zijn persoon die hij, naar eigen zeggen, ontvangt sinds de verkiezing van Jair Bolsonaro.

Wyllys schreef op Twitter dat hij “zijn eigen, bedreigd leven wil behouden en dat de genomen beslissing een strategie inhoudt voor betere tijden”.

De volksvertegenwoordiger zou zijn (derde) ambtstermijn normaal gesproken moeten aanvangen op 1 februari, maar door zijn besluit wordt dat overgedragen aan zijn eerste opvolger David Miranda, eveneens een homoseksueel en vriend van het vermoorde gemeenteraadslid (van Rio de Janeiro) Marielle Franco.

Het besluit van Jean Wyllys lokte heel wat reacties uit op de sociale media, inclusief de insinuatie dat hij betrokken is met de aanslag op president Jair Bolsonaro, in september van vorig jaar, tijdens de verkiezingscampagne.

Toevallig of niet, vlak nadat het nieuws bekend werd, twitterde president Bolsonaro vanuit Davos dat het “een feestdag is”. Even later, na enkele stormachtige reacties, liet hij weten dat zijn tweet niks te maken had met Wyllys, maar wel met de gebeurtenissen in Davos – Zwitserland waar Bolsonaro deelnam aan het jaarlijkse WEF.

Vicepresident Hamilton Mourão verklaarde dat de resultaten van een onderzoek naar de bedreigingen tegen Wyllys moeten afgewacht worden: “Wanneer iemand zegt dat hij/zij bedreigd wordt, dan moet erbij gezegd worden door wie, en hoe. Laten we dat even afwachten. Ik hoor niet bij hen die deze volksvertegenwoordiger natrappen; hij moet zelf weten in hoeverre hij verantwoordelijk is voor de warboel waarin hij betrokken is”, zo klonk het.

Mourão bevestigde dat een bedreiging tegen een verkozene een misdaad is tegen de democratie:”Het is van het allergrootste belang dat men een opinie mag hebben en de vrijheid om die te verdedigen. De verkozen parlementariërs zijn hier omdat er voor hen gestemd werd en om de burgers die voor hen stemden te verdedigen. Of je het er mee eens bent of niet, je luistert. Indien je akkoord gaat, klap dan in de handen. Zo niet, geduld opbrengen”. De vicepresident sloot uit dat de beslissing van Wyllys zou gelinkt worden aan het onderzoek m.b.t. de aanslag tegen Bolsonaro.

Jean Wyllys

Jean Wyllys de Matos Santas (44) is een journalist, professor en een politieker. In 2010 werd hij voor het eerst verkozen als federale volksvertegenwoordiger. Hij is echter vooral bekend omwille van zijn deelname en overwinning aan de vijfde editie van de reality-show Big Brother (TV O Globo) in 2005.

Wyllys werd opnieuw verkozen in 2014 met iets minder dan 145.000 stemmen. In 2015 werd hij door het Britse tijdschrift The Economist uitgeroepen als een van de 50 mondiale personaliteiten, strijdend voor de diversiteit in deze wereld.

Hij vormt ook het onderwerp van diverse controverses. In oktober 2014 verklaarde hij zonder blikken of blozen dat de meerderheid van de PSDB kiezers “racisten waren, en gewelddadig”. Later verbeterde hij dat via de sociale media en liet weten dat hij niet de meerderheid bedoelde, maar wel een groot deel.

wyllys-2016

Wyllys zal de geschiedenis ingaan als de man die spuwde in de richting van Jair Bolsonaro in het parlement, nadat deze laatste zich uitgesproken had voor de afzetting van Dilma Rousseff, in april 2016 (foto). Wyllys voelde zich toen bijzonder beledigd omdat Bolsonaro net zijn lof had uitgesproken voor Kolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra, ex-chef van Doi-Codi (tijdens de militaire dictatuur), beschuldigd van martelingen tegen linkse actievoerders.

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil - Lula Marques - Fotos Públicas

#HamiltonMourão #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #BraziliëNieuwsOnline #TheEconomist #DavidMiranda #WEF #Twitter #JairBolsonaro #MarielleFranco #JeanWyllys #Davos #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page