top of page
  • Observer

Xandão is meedogenloos

TarcisioAlexandre

Minister Alexandre de Moraes, door zijn tegenstanders vaak bedacht met de troetelnaam “Xandão” of de bijnaam “Sheriff”, gaat meedogenloos tewerk. De minister van het hoogste gerechtshof, die momenteel ook het ambt van voorzitter van het kieshof TSE uitoefent, was gisteren aanwezig bij de ceremonie waarbij twee nieuwe rechters benoemd werden bij het STJ (Superior Tribunal Federal).

Bij die gelegenheid ontmoette hij ook Tarcisio de Freitas, de pas verkozen gouverneur van São Paulo, voorheen minister van Infrastructuur in de regering Bolsonaro. Beiden werden breed lachend gefotografeerd (foto), tot verontwaardiging van president Bolsonaro, eveneens aanwezig op de plechtigheid. Hij beschouwt Moraes als zijn vijand nummer 1 en verwijt hem verantwoordelijk te zijn voor de verkiezing van Lula. Bolsonaro verwachtte niet dat Tarcísio, dezelfde Tarcísio die hij steunde in zijn kandidatuur als gouverneur in SP, nauwe vriendjes zou worden van zijn aartsvijand.

Gisterenavond, op bevel van Moraes, trok een half dozijn agenten van de federale politie – voorzichtig om geen brokken te maken – naar het kamp van een groep bolsonaristen, vlakbij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Brasília, en arresteerden er de zakenman Milton Baldin.

Wat had Baldin op zijn kerfstok om de eerste bolsonarist te zijn om aangehouden te worden in de reeks anti-democratische acties nadat Lula verkozen werd? De ondernemer is een inwoner van de gemeente Jurena – in Mato Grosso – van waaruit hij een video publiceerde bij de sociale media waarover iets te zeggen valt, en nog over gesproken zal worden.

In die video vraagt Baldin aan zijn collega’s uit de landbouwsector dat ze hun vrachtwagenbestuurders ter beschikking zouden stellen, gedurende minstens 15 dagen, voor deelname aan de protesten tegen de inauguratie van verkozen president Lula. Hierbij deed hij een oproep opdat de “wettelijke bezitters van vuurwapens aanwezig zouden zijn”:

“Indien wij deze strijd verliezen, wat denken jullie dan wat er gaat gebeuren op 19 december? Gaan jullie de wapens inleveren? En wat gaan zij zeggen? Geef het nu maar op, jullie hebben verloren?”

Maandag 19 december was normaal gesproken de dag dat de diploma uitreiking van Lula gepland was (officiële erkenning van de winnaar van de verkiezingen door het kieshof). Op Lula’s verzoek werd die datum geanticipeerd en zal de plechtigheid nu volgende maandag 12 december plaatsvinden. Baldin had zijn video moeten actualiseren maar had daar geen tijd voor.

De bolsonaristen vroegen in het begin om een “militaire tussenkomst” die de verkiezingen zou annuleren. Gewaarschuwd dat dit zou uitlopen op een heuse staatsgreep die zich tegen hen zou keren, wijzigden ze hun oproep en vroegen om een “federale tussenkomst”, zonder hier een motief voor op te geven.

Echter, Baldin overschreed alle limieten, opgelegd door Moraes, door zich rechtstreeks te richten naar Brazilianen in het bezit van vuurwapens. Volgens de instituten Igarapé en Sou da Paz, zijn er momenteel (augustus) 1 miljoen wapens geregistreerd in naam van CACs (CAC staat voor Colecionador, Atirador Desportivo e Caçador – verzamelaars, sportschutters en jagers).

Dat is drie keer zoveel dan voor de regering Bolsonaro. Een van de eerste maatregelen van de regering Lula zal het omkeren zijn van de decreten die de aankoop van vuurwapens vergemakkelijken. Echter voor dat kan gebeuren, is er eerst het feest van de inauguratie. Met zoveel gewapende bolsonaristen in het land, levert dat stof op tot nadenken.

Hoeveel Adélios Bispo – de mentaal gestoorde die een aanslag pleegde met een mes op Bolsonaro tijdens een kiescampagne in Juiz de Fora, in 2018 – lopen er vrij rond, met wapens binnen handbereik? Het voorziene veiligheidsschema is dan ook het meest rigoureuze dat er ooit opgesteld werd voor een presidentiële inauguratie.

Moraes is niet van plan het hierbij te laten. Baldin werd opgepakt maar is niet de enige lichtzinnige. Anderen gaan volgen. Velen anderen zullen vervolgd worden. Moraes speelt geen spelletje, en toont geen medelijden. Vandaar de angst van Bolsonaro en zijn nakomelingen. Terecht.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom/ Agência Brasil

#AdélioBispo #TSE #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #CAC #STJ #JuizdeFora #TarcísiodeFreitas #Lula #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page