top of page
  • Observer

Yanomami volk in nood

Bijgewerkt op: 18 feb.

YanomamiFome

Technici van het ministerie voor Gezondheid konden al 8 zwaar ondervoede kinderen redden van de hongerdood, in het reservaat van de Yanomami indianen, het grootste reservaat van Brazilië. De kinderen, waaronder een pas geborene, vertoonden verschijnselen van ernstige ondervoeding en malaria.


De ploeg van het ministerie vangt zieken op in de regio sinds vorige maandag, en laat de kinderen naar Boa Vista brengen, de hoofdstad van Roirama.

YanomamiKids

Volgens inlichtingen van het ministerie werd het jongste kind, slechts 18 dagen oud, naar het hospitaal gevoerd met symptomen van een longontsteking, en kreeg vijf hartstilstanden. De moeder van het kind had drie uur nodig vooraleer aan te komen in de UBSI (Unidade Básica de Saúde Indígena) in Surucucu.


Sônia Guajajara (foto hieronder, naast Lula), minister van de Inheemse Bevolking: “Het is een publiek gegeven dat er in de voorbije jaren 570 mensen van de Yanomami stam om het leven kwamen door kwikvergiftiging, het gevolg van de bezigheden van de illegale goudzoekers. Wat betreft de gezondheidszorg, zijn er op dit moment 715 leden van de Yanomami met een absurde graad van ondervoeding”.

LulaYanomami2

President Lula trok vandaag naar Roirama om de situatie met eigen ogen te gaan bekijken. Hij beloofde verbeteringen van het transport ter plaatse, een betere medische zorg en een einde van de illegale activiteiten van de goudzoekers in de regio.

LulaYanomami

“U kan u zeggen dat er geen illegale goudzoekers meer zullen opereren. Ik besef de moeilijkheid om daar een einde aan te maken. Het werd al eerder geprobeerd maar ze komen altijd terug. Wat ik hier zie is onmenselijk. Als iemand me vertelde dat in Roraima de bevolking op deze onmenselijke manier werden behandeld, zoals ik de Yanomami-mensen hier zag, zou ik het niet geloven. Wat ik zag, schokte me. Ik kwam hier om te zeggen dat we onze inheemse bevolking als mensen gaan behandelen. Mocht de vorige president af en toe naar hier gekomen zijn in plaats van deel te nemen aan al die motortreffens, dan was hij misschien beschaamd en zou hij dit volk misschien niet in de steek gelaten hebben”.


ForaGarimpo

Naast Sônia Guajajara werd de president begeleid door Justitieminister Flávio Dino, minister van Ontwikkeling en Sociale Bijstand, Wellington Dias en zorgminister Nísia Trindade.


Bron

Foto's: Facebook - Twitter - Ricardo Stuckert/Júnior Hekurari Yanomami - Fotos Públicas - Felipe Medeiros/Amazônia Real

#BoaVista #FlávioDino #WellingtonDias #Roirama #NísiaTrindade #Lula #SôniaGuajajara #BRNieuws #Yanomami

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page