top of page
  • Observer

Zé de Abreu for president!

Jose-de-Abreu-Presidente

Acteur José ‘Zé’ de Abreu, een hevige fan van Lula en bekend als een linkse militant die geen blad voor de mond neemt, kwam gisteren aan in de luchthaven Galeão in Rio de Janeiro, na een verblijf in Griekenland. Een legertje fans stond hem op te wachten om hem te huldigen als de “nieuwe president van Brazilië”*.

Abreu gaf er zelfs een toespraak en legde de eed af, met een exemplaar van de grondwet in zijn handen. Hij werd nadien op de schouders genomen onder het geroep “President! President!” . De acteur liet zich gewillig ronddragen en hield een plaat in de hand met daarop een huldiging aan het vorig jaar vermoorde gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes, eveneens omgekomen in de aanslag die tot op vandaag niet opgehelderd werd.

*Het was op maandag 26 februari dat José de Abreu (73) zichzelf uitriep tot 39ste president van de republiek, een ludieke reactie en protest tegen het besluit van vele landen om Juan Guaidó te erkennen als president van buurland Venezuela. Hij twitterde toen: “Ik heb mezelf net uitgeroepen als president van Brazilië. Wie steunt mij? Laten we respect afdwingen voor mijn besluit net zoals men dat heeft voor Venezuela. Waarom krijgt hij (Guaidó) dat wel en zou ik dat niet krijgen?” , zo ironiseerde hij.

Hij liet toen weten dat hij in Griekenland was en dat hij zijn ambt officieel zal beginnen op 8 maart, bij zijn aankomst in de internationale luchthaven Galeão (nu Tom Jobim) van Rio de Janeiro. Hij kondigde tegelijk enkele eerste maatregelen aan en de eerste namen van zijn ploeg ministers: “Ik zal het zingen van het volkslied door minderjarigen verbieden”, hiermee verwijzend naar de polemiek die minister van onderwijs Ricardo Vélez veroorzaakte; “We kunnen alvast rekenen op Lula, Dilma, (Celso) Amorim, Marcelo Freixo, Guilherme Boulos, Manuele D’Ávila, Maria do Rosario, Eduardo Suplicy… er ontbreken nog enkele ministers. Als alternatieve president aanvaard ik alternatieve namen”, zo zei hij. Maria do Rosário (PT) deed zelfs mee met het spelletje en liet weten dat zij vicepresident is.

Vele internetgebruikers pikten in op het idee en de naam van de acteur werd in korte tijd een van de meest besproken onderwerpen op de sociale media. Er kwamen allerlei voorstellen en er verscheen een officiële foto van de nieuwe president, inclusief het presidentiële lint.

Deze week (6 maart) twitterde hij opnieuw: “Alo @jairbolsonaro, uw meteoor komt eraan! En dat ben ik, jij fascist!” . Bolsonaro liet zich niet onbetuigd en antwoordde meteen: “We zijn er enkele aan het vervolgen en deze “meteoor” zal de volgende zijn!”

Zé de Abreu zegt inmiddels dat hij de mogelijkheid van een preventieve habeas corpus onderzoekt, een gerechtelijke maatregel die een mogelijke arrestatie kan verhinderen.

Bron

Foto: Facebook

#Galeõ #Venezuela #Dilma #BraziliëNieuwsOnline #MariadoRosário #JairBolsonaro #JosédeAbreu #CelsoAmorim #ManueleDÁvila #JuanGuaidó #RicardoVélez #MarceloFreixo #EduardoSuplicy #Lula #GuilhermeBoulos #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page