top of page
  • Observer

Zé Rainha aangehouden


José Rainha Junior José Rainha Júnior (62), beter bekend als Zé Rainha (foto), is een Braziliaanse boer, vakbondsman en activist voor landbouwhervorming. Als vakbondsman was hij leider van de beweging van landlozen (MST), waaruit hij in 2007 werd verwijderd vanwege politieke meningsverschillen met de leiding van de entiteit. In 2014 werd hij militant van het Nationaal Front voor Strijd op het Platteland en de Stad (FNL - Frente Nacional de Lutas no Campo e Cidade).


Rainha heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en werd al enkele malen gerechtelijk vervolgd en veroordeeld, onder meer voor illegaal wapenbezit. Vorige zaterdag werd hij opnieuw aangehouden op verdenking van afpersing tegen landbezitters, en beschuldigd van de eis om R$ 2 miljoen te betalen om een fazenda terug ter beschikking te stellen aan de eigenaar. De fazenda werd bezet door een groep van de MST in 2021.


Volgens de politie vormde hij samen met zijn vriend en collega Cláudio Ribeiro Passos, en Luciano de Lima, coördinator van de FNL, een bende die 6 landeigenaren afperste, in de regio Pontal do Paranapanema, in het binnenland van de staat São Paulo. Het trio vloog achter de tralies.


Een van de slachtoffers was Maria Nancy, uit de stad Rosana, op 730km van São Paulo. Zij getuigde tegen de politie dat ze benaderd werd door advocaat Cirineu Dias, gelinkt aan José Rainha, die belangstelling toonde voor de aankoop van haar eigendom. De advocaat bevestigde dat zij, omwille van de invasie door 200 leden van de MST, "eerst José Rainha moest betalen". Hij zei dat er een akkoord moest gemaakt worden met Zé Rainha opdat hij de invallers zou terugtrekken van de fazenda. Het voorstel bestond erin dat zij R$ 2 miljoen zou betalen, plus 20 alqueires van haar eigendom zou afstaan aan Rainha (een alqueire is een antieke afmeting van landbouwgronden). Enkel na dit akkoord kon de verkoop afgesloten worden, aldus de advocaat.


Nancy, aldus het politierapport, bood R$ 700.000 aan om de indringers af te kopen, maar zonder de afgave van land. José Rainha, aldus haar getuigenis, zou de eis van die 20 alqueires volgehouden hebben.


De FNL liet weten dat de actie van de politie een "politiek karakter heeft", en dat het ging om een wraakactie voor de bezetting van 9 fazendas in februari, gekend als "Carnaval Vermelho". De politie ontkent dit.


De zaak van Maria Nancy is niet de enige. CNN Brasil slaagde erin om inzage te krijgen in diverse bankuittreksels en Whatsapp gesprekken die de illegale praktijken van de militant bevestigen.


De recente acties van de MST in Bahia (met de belofte dat er nog meer invasies komen), en de zaak José Rainha, doen geen goed aan de reputatie van de sociale bewegingen die sowieso niet kunnen rekenen op de steun van een flink deel van de bevolking. Ze brengen ook de regering Lula in de verlegenheid. Vroeg of laat zal de president zich moeten uitspreken over de invasies. De grootgrond bezitters zijn verweven met de politiek, niet het minst in het congres. De regering kan niet zonder de steun van het parlement. Kamervoorzitter Arthur Lira liet weten dat hij de projecten van de regering, zoals de fiscale hervorming, zal steunen, maar waarschuwde ervoor dat die op veel weerstand kunnen botsen.


Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page