top of page
  • Observer

Zalvende woorden

Bolso-Edir-Macedo

President Jair Bolsonaro bevestigde vandaag dat hij zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zelfs als dat moet in een rolstoel. Hij beloofde dat hij er zal spreken over het regenwoud. Bolsonaro zal aanstaande zondag een nieuwe chirurgische ingreep ondergaan om een hernia te corrigeren, ontstaan door de vorige operaties, als gevolg van de aanslag tijdens de kiescampagne van vorig jaar, in Juiz de Fora. De artsen voorzien dat hij 10 dagen rust zal nodig hebben na de operatie. De vergadering van de Verenigde Naties begint op vrijdag 20 september, in New York.

“Ik ga naar de Verenigde Naties, in een rolstoel, of op een draagbaar. Ik wil praten over het Amazonegebied, om de ganse wereld te tonen dat ik praat met de nodige kennis, vaderlandsliefde, om uitleg te geven over het gebied dat door diverse vorige regeringen in de steek gelaten werd”, zo sprak hij na het verlaten van het presidentiële paleis.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei vorige week dat het Amazonegebied een van de thema’s is die aan bod zullen komen. Volgens Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) kende het gebied het hoogste aantal brandhaarden in de jongste negen jaren. Volgens de Nasa is 2019 het slechtste jaar wat het aantal branden betreft sinds 2010.

De verspreiding van de vuurhaarden en de beelden van de verwoesting van het regenwoud zorgden ervoor dat de milieupolitiek van de regering Bolsonaro bekritiseerd werd, zowel in Brazilië als in het buitenland. De Franse president Emmanuel Macron was een van de hevigste critici en zei dat Bolsonaro loog over zijn bezorgdheid met het regenwoud, en de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs niet naleefde.

Bolsonaro antwoordde dat de Franse leider economische belangstelling heeft in het Amazonegebied, en dat sommige grote wereldmachten de soevereiniteit van Brazilië bedreigen. Hij herhaalde dat vandaag tegen reporters die hem stonden op te wachten: “Amazônia werd als het ware verkocht aan de wereld. Ik aanvaard geen enkele aalmoes van geen enkel land in de wereld onder het voorwendsel om het Amazonegebied te vrijwaren. In werkelijkheid werd het gebied al opgedeeld in loten en verkocht”.

Peiling

De journalisten wilden ook weten wat hij vindt van de uitslag van de jongste Datafolha peiling die vandaag bekend gemaakt werd door de krant Folha de São Paulo. Volgens dat instituut wordt de huidige regering door 38% van de Brazilianen afgekeurd, dit tegenover een goedkeuring door 29%. De daling in de populariteit is duidelijk i.v.m. de vorige cijfers, In april werd hij door 30% afgewezen; in juli door 33%.

Gevraagd naar de motieven van deze stijging luidde het antwoord: “Is er hier iemand die gelooft in Datafolha? Geloven jullie in de Kerstman?” .

Bron

Foto boven: President Bolsonaro tijdens een bezoek aan de “Templo de Salomão” in São Paulo. Naast hem: gastheer en ‘bisschop’ Edir Macedo (van de evangelische kerk IURD – Igreja Universal do Reino de Deus), een van de rijkste mannen ter wereld die hem bij deze gelegenheid ‘zalfde’.

Foto: Alan Santos - PR

#EdirMacedo #EmmanuelMacron #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #VerenigdeNaties #JairBolsonaro #NewYork #AntonioGuterres #Nasa #Inpe #JuizdeFora #IURD

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page