top of page
  • Observer

Zelensky teleurgesteld in Lula


CNN Brasil, Volodymyr Zelensky

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelenski, zei tijdens een interview met Zuid-Amerikaanse journalisten, dat hij dacht dat zijn Braziliaanse collega Lula "een breder begrip van de wereld zou hebben", zo meldt CNN Brasil.


"Om eerlijk te zijn, ik dacht dat hij een breder begrip van de wereld had. Ik denk dat het erg belangrijk is om de ganse wereld te zien", zo zei Zelensky in het presidentieel paleis in Kiev.


De afgevaardigde van CNN vroeg de Oekraïense leider naar een reactie op de recente verklaringen van Lula en zijn speciale adviseur voor buitenlandse zaken, Celso Amorim, over de oorlog en een mogelijke diplomatieke oplossing voor het conflict.


Vorige woensdag, tijdens een ontmoeting met buitenlandse correspondenten in Brasília, zei Lula dat 'we tot nog toe noch van Zelensky, noch van Poetin, hoorden dat ze willen onderhandelen en stoppen met de oorlog': "Beide landen zitten nu in een fase van 'wij gaan winnen, we gaan winnen'. Ondertussen sterven er wel mensen".


Amrorim zei bij dezelfde gelegenheid dat de zorgen over de veiligheid van Rusland niet buiten beschouwing kunnen worden gelaten bij besprekingen over een vredesakkoord: "Die zorgen zijn reëel", zo zei de adviseur.


"President Lula lijkt mij een ervaren persoon, maar ik begrijp het niet zo goed. Dat zijn uitspraken die helemaal geen vrede brengen"

Zelensky: "Het is vreemd om te praten over de veiligheid van de Russische Federatie. Enkel Rusland zelf, Poetin en Lula praten over de veiligheid van Rusland, over de garanties die moeten gegeven worden voor de veiligheid van Rusland".


In zijn reactie haalde hij de uitspraken van Lula en Amorim door elkaar, maar de woorden van deze laatste werden door de Oekraïense leider beschouwd als een standpunt van de Braziliaanse regering.


"Volgens mij heeft hij (Lula) zijn eigen mening. Het lijkt me echter overbodig dat zijn ideeën samenvallen met die van Poetin", en hij vervolgde:


"Jullie land is met niemand in oorlog, Brazilië wordt in de rest van de wereld veel meer gerespecteerd dan Rusland. Brazilianen worden gerespecteerd, hun visie op de wereld wordt gerespecteerd. Brazilië is geen agressor. Waarom moet hij (Lula) het eens zijn met de Russische leider, die niet meer is dan een kolonist? Hij (Poetin) liegt constant, manipuleert constant, verspreidt foute informatie. Hij vermoordt onze kinderen en verkracht onze vrouwen. Om eerlijk te zijn, als president Lula mij iets te vertellen heeft, laten we dan samenzitten en vertel het me. En laten we dit afhandelen. Want wat ik te horen kreeg is triest, heel triest", aldus Zelensky.


CNN Brasil


Illustratie: YouTube CNN Brasil

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page