top of page
  • Observer

Zes maanden Bolsonaro

Bolso-Flags

President Bolsonaro staat vandaag zes maanden aan de leiding van het land, met een routine die verdeeld is tussen de inspanningen om de hervorming van de pensioenen erdoor te krijgen, en anderzijds een reeks uitspraken, voorstellen en maatregelen die niet meteen als prioritair kunnen beschouwd worden in een land met zoveel problemen en tegenstellingen als Brazilië, zoals het aantal inbreuken vooraleer het rijbewijs te verliezen, kritiek op een “oversekst” carnaval en het verbod voor de ambtenaren om een meerdere aan te spreken als “Doutor” of “Vossa Excelência” bij de federale organen.

Minister van economie Paulo Guedes liet zich al ontvallen dat het zijn rol is om de bezorgdheid voor de hervorming van de sociale zekerheid van de regering over te brengen, terwijl Bolsonaro de gebruiken aanpast.

Politieke waarnemers zeggen dat er een verschil moet gemaakt worden tussen retoriek en politieke voorstellen. De hervorming van de pensioenen is een belangrijk item, maar voor de rest lijkt het erop dat de regering zich voornamelijk bezighoudt met onnozele thema’s als bananen en avocado vruchten zonder enige werkelijke waarde, en zonder het vooruitzicht op enige concretisering.

Sérgio Praça, politieke wetenschapper bij de Stichting Getúlio Vargas: “Het ministerie van economie is volledig toegewijd aan de hervorming, maar de president niet. Hij heeft geen geduld, noch is hij bezorgd over traditionele wetgevende projecten. Dat laat hij aan Paulo Guedes over en punt aan de lijn. Volgens mij heeft de president moeite om zich lange tijd te concentreren op het zelfde onderwerp. Iedere week is er weer wat anders. Hij gaat van het ene thema naar het andere zonder er zich werkelijk in te verdiepen”.

Een nieuwe Ibope peiling toont aan dat de regering Bolsonaro aan populariteit verloor en zelfs het laagste punt bereikte sinds zijn aanstelling. De peiling werd uitgevoerd in opdracht van de nationale confederatie voor industrie (CNI – Confederação Nacional da Indústria). Op dit moment zegt 32% van de ondervraagden dat ze de regering als uitstekend of goed beschouwen. Hetzelfde percentage zegt het tegendeel: slecht of zeer slecht.

Wat werd er gerealiseerd, bekendgemaakt, verklaard?

– Het zomeruur werd afgeschaft, voor de eerste keer sinds 1985, tenminste voor dit jaar. Bolsonaro tekende het decreet in de maand april.

– Er wordt geen boete meer gegeven aan autobestuurders die kinderen vervoeren zonder een kinderstoeltje te gebruiken. Volgens de tekst van het decreet is het object wel verplicht op de achterbank, voor kinderen tot 7 en half jaar oud. Indien de maatregel wordt goedgekeurd, dan krijgt de betrapte autobestuurder slechts een schriftelijke waarschuwing. Voorheen werd deze inbreuk bestraft met een boete van R$ 293,47 en een inbeslagname van het voertuig. Betrapte chauffeurs verliezen wel nog steeds zeven punten van hun rijbewijs. De elektronische snelheidscontroles liggen ook in het vizier van de president. Hij ging zo ver om te zeggen dat er geen nieuwe radars meer zouden komen op de federale wegen.

– Een andere topic dat aangepakt werd door Bolsonaro, is de verdubbeling van het aantal strafpunten vooraleer een bestuurder zijn rijbewijs verliest: dat aantal gaat van 20 naar 40. Als het aan hem zou liggen, dan zou hij zelfs tot 60 punten gaan, aldus de president. Hij verhoogde ook de geldigheid van de CNH (Carteira Nacional de Habilitação – rijbewijs): van 5 naar 10 jaar.

– Stekkers van elektrische apparaten met drie pinnen zijn verplicht sinds 2011, maar tot op vandaag zijn er hierover klachten te horen van de consument. Stopcontacten met drie pinnen zijn zelfs nog steeds geen vast patroon in de zalen en kabinetten van het presidentiële paleis (Palácio do Planalto). Volgens een reportage van Valor Económico bereidt de regering een project voor waarin een komaf gemaakt wordt met de verplichting van het gebruik van drie pinnen, en waarin andere normen zullen toegelaten worden. De stekker met drie pinnen kreeg de bijnaam “Tomada do PT” (de PT-stekker) omdat de invoering gestimuleerd werd door de regering onder ex-president Lula. Paulo Guedes omschreef de norm als een “uitwas” tegenover Valor Económico.

– Filipe Martins, speciale raadgever van de president voor internationale onderwerpen, twitterde in april dat hij het einde van de stekker met drie pinnen verdedigde, maar ook dat van “onbeveiligde” elektronische stembussen. Bolsonaro verkondigde vorig jaar al dat hij geen vertrouwen had van de manier waarop de stemmen geteld werden via elektronische weg en ging zelfs zover om te zeggen dat er fraude in het spel zou zijn, mocht hij de verkiezingen verliezen. Die beschuldigingen werden afgewezen door Dias Toffoli, de president van het kiestribunaal. Toffoli herinnerde er aan dat Bolsonaro al jaren verkozen werd als volksvertegenwoordigers via dergelijke stembussen.

– Bolsonaro heeft het graag over hoe hij het toerisme wil verbeteren, en dat het land te weinig gebruikmaakt van zijn natuurlijke rijkdom, in vergelijking met andere landen. LGBT toeristen ziet hij echter liever niet komen. In april zei hij tegen journalisten dat “Brazilië geen land mocht worden van de gay-wereld, het gay-toerisme”. Hij voegde er toen aan toe: “We hebben families. Wie naar hier komt om seks te hebben met een vrouw, die gaat zijn gang maar”. Een maand later tekende hij het “Plano Nacional do Turismo 2018-2022”, een tekst die eerder opgemaakt werd onder de regering van Michel Temer. In de oorspronkelijke tekst stond te lezen dat “de sector moest gestimuleerd worden om ouderen en leden van de LGBT gemeenschap in te sluiten in het toerisme”. In de tekst die hij tekende, werd het tweede deel van de doelgroep verwijderd.

Tamoios

– Een van de grote wensen van de president bestaat erin om een beschermd gebied tussen Angra dos Reis en Paraty (Rio de Janeiro) om te vormen tot een populair toeristische bestemming, in de stijl van Cancun (Mexico), met vele luxe-resorts. De regio, Estação Ecológica de Tamoios verenigt 29 eilandjes (foto) in een straal van 1km, 5,69% van de baai van Ilha Grande. Bolsonaro vindt het een verspilling dat Brazilië niet gebruikmaakt van het toeristische potentieel van de streek, en dat het gebied in werkelijkheid “helemaal niets bewaart”. Er mag nu ook niet gevist worden in dat gebied. Bolsonaro werd er in 2012 betrapt op vissen, toen hij nog volksvertegenwoordiger was. Hij kreeg toen een fikse boete maar die werd eerder dit jaar geannuleerd. De agent van Ibama die hem beboette, werd inmiddels van zijn taak ontheven.

Bananas

Verder zijn er de omstreden wapendecreten en de polemiek rond de tweet van de president over enkele uitbundige carnavalsvierders waarbij de ene op het hoofd van de andere urineerde. Bolsonaro stelde hierbij de vraag: “Wat is eigenlijk een golden shower?” . De hashtag #goldenshowerpresident bereikte hoge toppen. Bolsonaro verdedigde ook het fruit dat in Brazilië geproduceerd wordt, vooral bananen en avocado’s. Op 7 maart klaagde hij tijdens een live uitzending via de sociale media over het “spook” van de import van bananen uit Ecuador en vroeg zich af hoe die vruchten 10.000 km konden reizen om via de haven van Santos (SP) terecht te komen op fruitveilingen in São Paulo om er aan competitieve prijzen verkocht te worden, dit terwijl een deel van de economie in de vallei van Ribeira in stand gehouden wordt door de productie van bananen. De president werd geboren in Glicério, in het binnenland van São Paulo, maar bracht een deel van zijn jeugd door in Eldorado, in die vallei waar hij nog steeds vrienden heeft. Vele daarvan zijn bananenkwekers en zochten hem al op nadat hij president werd, om een eind te stellen aan de invoer van bananen uit Ecuador. In werkelijkheid loopt de handelsbalans tussen beide landen op tot 1 miljard dollar (2018): Brazilië exporteert voor 905 miljoen dollar, en er werd voor 112 miljoen dollar geïmporteerd vanuit Ecuador.

Tenslotte wil de president ook graag een evangelische minister in het hoogste gerechtshof STF die zich op de bijbel zou baseren om vonnissen uit te spreken.

Benieuwd wat er nog allemaal gaat komen in de volgende 42 maanden van zijn ambtstermijn.

Bron

Foto's: Alan Santos / PR - Wikimedia Commons - YouTube

#Tamoios #Ibope #Cancun #IlhaGrande #BraziliëNieuwsOnline #Eldorado #Mexico #Glicério #JairBolsonaro #PauloGuedes #LGBT #JornalValorEconômico #Ecuador #CNH #GetulioVargas #Santos #MichelTemer #Lula #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page