top of page
  • Observer

Ziehier de rekening

BLNR

De euforie van het campagne team van Fernando Haddad (PT) sloeg stilaan om in perplexiteit. De PT had het zich anders voorgesteld. Maar ze kwamen tot de ontdekking dat de beslissing van ex-president Lula om de stemmen op zijn naam door te schuiven naar zijn plaatsvervanger, het verkeer in beide richtingen bevorderde: aan de ene kant de stemmen die in de mand van Haddad vielen, en aan de andere kant het electoraat anti-PT die hun reis naar een zege van Bolsonaro anticipeerden.

Bolsonaro, herstellende van twee chirurgische ingrepen, verscheen niet meer op straat gedurende een maand. Hij moet het hebben van zijn aanwezigheid op het internet. Tegelijkertijd vliegt “drone” Haddad van het ene podium naar het andere, vakkundig en op afstand bestuurd door de grote chef vanuit Curitiba. Eenmaal per week gaat Haddad persoonlijk overleggen met de beroemde gevangene en neemt er zijn richtlijnen in ontvangst. Aanvallen op Bolsonaro besteedde hij tot nog toe uit aan de vrijwel kansloze Geraldo Alckmin (PSDB).

De snelle stijging van Haddad in de peilingen, van 4% tot 32% (in de jongste peiling) zorgde ervoor dat de anti-PT’ers wakker schoten. Alckmin vertaalde die angst in paniek. Die tactiek werkte, behalve dat de stemmen naar Bolsonaro gingen i.p.v. Alckmin of naar een andere kandidaat in de lagere regionen. En dat lokte een reactie uit van de PT.

Gisterenavond werd een eerste video op het internet gedumpt met aanvallen tegen de ex-kapitein, net op het moment dat kiezers uit de onderste sociale en armste laag van de bevolking beginnen te bezwijken voor Bolsonaro. De PT loopt er wat beduusd bij en heeft heimwee naar de tijden dat ze enkel moesten afrekenen met de PSDB. Ze wisten toen namelijk op welke knopjes er moesten gedrukt worden om de ‘tucanos’ van slag te brengen. Nu kunnen ze niets anders doen dan de instructies af te wachten, uitgevaardigd in een cel van de federale politie in Curitiba.

De boodschap van de kiezer

Wie een jaar geleden zou gezegd hebben dat Bolsonaro de eerste verkiezingsronde zou bereiken als een competitieve presidentskandidaat, zou gek verklaard worden. Maar toch gebeurde het. Hij leidt niet alleen in de eerste ronde, maar vormt een ernstige uitdaging voor de tweede en finale ronde. Zelfs de financiële wereld begon een eventuele zege van Bolsonaro als een ernstige mogelijkheid te beschouwen.

Bolsonaro verschijnt voor de deur van het Planalto (presidentiële paleis) na een bescheiden carrière van 27 jaar als eenvoudige volksvertegenwoordiger. Hij vormde een duo met ijzervreter reserve generaal Hamilton Mourão. Hij werd lid van de PSL, een micro partijtje met slechts één verkozene volksvertegenwoordiger in 2014. Vandaag kan het aantal ‘deputados’ in een volkswagenbusje. De zendtijd in de verplichte en gratis verkiezingspropaganda op radio en tv bedraagt welgeteld 8 seconden. Hoe kan het dan dat hij zo ‘n succes werd?

Dat kon door het failliet van het politieke systeem. Bolsonaro is het antwoord van het boze electoraat aan het adres van de Braziliaanse democratie: van het afschermen van corrupte politici tot de bijzonder gebrekkige werking van publieke scholen en dito hospitalen, aangevuld met torenhoge werklozencijfers. Een flink deel van dat electoraat stuurt hiermee een boodschap naar de partijbonzen van o.m. de PT, de PSDB, de MDB en hun medeplichtigen: ziehier de rekening van jullie gebrek aan inspanningen.

Niet alleen mannen

BBC Brasil nam de moeite om een aantal vrouwen te interviewen met de vraag waarom ze op Bolsonaro zullen stemmen. Het resultaat: omwille van dezelfde motieven als de mannen. Een voorbeeld:

Leci Junqueira, 52, antwoordt met overtuiging: “Ik ga op Bolsonaro stemmen. Eerder had ik João Amoêdo in gedachten, maar sinds enkele weken besloot ik van gedacht te veranderen. Op Amoêdo stemmen is zinloos omdat hij geen kansen heeft, het zou een verloren stem zijn. Enkel Bolsonaro kan ons verlossen van de PT. Bij de volgende verkiezingen keer ik terug naar Amoêdo, maar nu is het Bolsonaro”.

De BBC vroeg haar ook wat zij vindt van Bolsonaro’s verklaringen die door velen als macho en homofoob beschouwd worden: “Die neem ik niet ernstig. Dat is gewoon marketing”. Na even nadenken: “Ik denk niet dat hij een goeie regering zal vormen, maar het gaat hier om een keuze van de minst slechte, niet van de beste”.

Leci stemde jarenlang in het voordeel van de PSDB maar werd teleurgesteld toen Aécio Neves, presidentskandidaat in 2014, betrokken raakte in corruptieschandalen: “Genoeg van de PSDB”, zo besluit zij.

Het volledige artikel van BBC Brazil vindt u hier.

Bron: UOL Notícias

Foto: YouTube

#HamiltonMourão #AécioNeves #UOL #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Planalto #Curitiba #BBCBrasil #PT #Lula #PSDB #MDB #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page