top of page
  • Observer

Ziekteverzekering, een lucratieve handel

SirioLibanes

Wie zich in Brazilië geen privé ziekteverzekering kan veroorloven, is afhankelijk van de publieke gezondheidszorg SUS (Sisteme Única de Saúde) en kan maar best gezond blijven om niet overgelaten te worden aan de willekeur van een mogelijke en bedenkelijke verzorging als men die nodig heeft.

Voormalig president Lula stak ooit de loftrompet uit over de publieke gezondheidszorg, zeggende dat de SUS een van de beste systemen ter wereld is. Toen hij zelf ziek werd in 2011 (keelkanker) liet hij zich wel opnemen in het luxueuze en bekende privé hospitaal Sírio-Libanês in São Paulo waar hij na een behandeling van bijna een jaar, genas van de ziekte. Ook andere bekende politieke leiders als Dilma Rousseff gaven de voorkeur aan het bekende hospitaal i.p.v. de door Lula zo geroemde openbare gezondheidszorg. Het is nog maar enkele weken geleden dat ook president Temer er zich liet verzorgen voor een behandeling van zijn prostaat, dit nadat het probleem in eerste instantie werd vastgesteld in een militair hospitaal in de hoofdstad Brasília.

Een van de belangrijkste streefdoelen van elke Braziliaan is dan ook om te kunnen genieten van een privé ziekteverzekering, een zogenaamd “Plano de Sáude”. Er zijn vele tientallen bedrijven die dergelijke verzekeringen aanbieden, aan gepeperde prijzen. De tarieven stijgen angstwekkend naarmate men ouder wordt, en vatbaarder voor lichamelijke ongemakken en ziektes. Het ideaal voor vele burgers, gestimuleerd door de verzekeringsmaatschappijen, is een verzekering die betaald wordt door de werkgever, hetzij een privé bedrijf, hetzij de overheid. De maatschappijen hebben in de jongste jaren de individuele verzekeringen zo goed als afgeschaft en mikken vooral op collectieve verzekeringen. Hun aanbod is in de eerste plaats bedoeld om winst te maken. Er is dan ook erg veel geld mee gemoeid, gigantische winsten die dergelijke maatschappijen op hun beurt willen “verzekeren”. En hoe doen ze dat? Simpel, door ervoor te zorgen dat ze het nodige aantal politici aan hun kant hebben. Dit wordt duidelijk na het lezen van de bedragen die de maatschappijen ter beschikking stelden voor kiescampagnes. Columnist Cláudio Humberto zocht het even uit.

Reeds in 2014 bereidden de verzekeringsmaatschappijen zich voor om de nodige wijzigingen te laten aanbrengen in de wetgeving omtrent de privé ziekteverzekeringen, uiteraard in hun voordeel. In totaal schonken 40 verschillende maatschappijen 54,9 miljoen reais aan 131 kandidaten waarvan er 60 effectief verkozen werden en tot op vandaag hun ambt uitoefenen. De kern van de groep politici die deze maatschappijen steunen bedraagt 29 volksvertegenwoordigers en 3 senatoren. De donaties voor de campagnes van 2014 lagen 263 % hoger dan in 2010 toen er 15,1 miljoen uitgedeeld werd. Na de verkiezingen van 2014 werden de wijzigingen in het nadeel van de verzekerden in snel tempo uitgevoerd.

Ook toenmalig presidentskandidaat Dilma Rousseff werd gul bedeeld en kreeg 11 miljoen van de ziekteverzekeraars. Dankzij hen werden er ook drie gouverneurs verkozen en verkregen 29 volksvertegenwoordigers een zetel op deelstaatniveau.

Foto: Hospital Sírio-Libanês - AE

#SírioLibanêz #BraziliëNieuwsOnline #PlanodeSaúde #MichelTemer #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page